

Domače

Slovensko

Vegansko

Ročno pakirano

Domače

Slovensko

Vegansko

Ročno pakirano
Domača ajdova moka (500g in 1kg)
Buckwheat Flour
Buchweizenmehl
Ajdova moka je pridobljena z mletjem oluščenih semen ajde (Fagopyrum esculentum), rastline, ki ne spada med žita, temveč med psevdožita. Kljub temu jo pogosto uporabljamo kot alternativo žitnim mokam. Je cenjena zaradi svoje bogate hranilne vrednosti, izrazitega okusa ter vsestranske uporabe v tradicionalni in sodobni kuhinji.
Ajdova moka ima temnejšo barvo, rahlo oreškast okus in značilen vonj, ki jedi obogati z globino in pristnostjo. Ne vsebuje lepka (glutena), zato je primerna za osebe z intoleranco na gluten, vendar se zaradi slabših vezivnih lastnosti običajno meša z drugimi mokami (npr. pšenično, pirino, koruzno…).
Lastnosti naše ajdove moke:
-
Mleta na stoletnih mlinskih kamnih iz žive skale, kar ji daje poseben značaj.
-
Vedno sveža, saj jo meljemo sproti.
-
Temnejše barve z značilnim vonjem in okusom po ajdi.
-
Ne vsebuje lepka (glutena), zato ni primerna za samostojno pripravo testa.
-
Priporočeno mešanje z drugimi mokami (npr. pšenično ali pirino belo):
-
Za pecivo: 70 % bele + 30 % ajdove moke.
-
Za kruh: 50 % bele + 50 % ajdove moke.
-
-
Moko lahko poparimo, da zakleja škrob in boljše veže vodo pri mesitvi.
Uporaba:
- za slane in sladke jedi, še posebej dobro se odnese v kombinaciji z bučnim oljem, oreščki, skuto, ocvirki ali suhim sadjem.
-
Priprava palačink, štrukljev, ajdovega kruha z orehi, keksov, mafinov.
-
Za tradicionalne jedi, kot so:
-
Ajdove zlejvanke – kot sladica ali topla predjed, odlične z bučnim oljem, semeni, ocvirki ali zaseko.
-
Ajdovi krapci s skuto – značilna štajerska specialiteta.
-
-
Primerna za kombiniranje s polnovrednimi in lokalnimi sestavinami.
-
Odlična izbira za tiste, ki iščejo brezglutensko alternativo v prehrani (v kombinaciji z drugimi brezglutenskimi mokami).
RECEPTI:
- Rustikalna ajdova galeta s slivami
- Ajdova rolada
- Ajdov carski praženec s slivovo marmelado in praženimi mandljevimi lističi
- Ajdovi piškoti
Ostali ajdovi izdelki:
- Domača ajdova kaša
- Domača ajdova zlejvanka
- Domači ajdov zdrob
- Bio ajdova kaša
- Bio ajdova kaša – hladno luščena
- Bio ajdova moka
- Bio ajdov zdrob
- Bio ajdovi kosmiči
- Bio ajdovi široki rezanci
- Bio ajdove valvice
- Bio ajdova ričolina
Vse sveže mlete mlevske izdelke, testenine in dodatno ponudbo lahko dobite tudi v naši butični trgovini ob mlinu na Gornji Bistrici
Od 2,10 € z DDV
Dodatne informacije
Sestava | 100% domača ajdova moka, iz kontrolirane pridelave in predelave |
Poreklo | Slovenija |
Alergeni | Lahko vsebuje sledi glutena |
Povprečna hranilna vrednost na 100g
Energijska vrednost | 1456kJ/ 348kcal |
Maščobe | 2,8g |
od tega nasičene maščobe | 0,6g |
Ogljikovi hidrati | 68,0g |
od tega sladkorji | 1,2g |
Beljakovine | 11,0g |
Sol | <0,01g |
* zgornje vrednosti lahko nihajo glede na letino
Pakiranje in shranjevanje
Moke in zdrobe v mlinarstvu Kolenko meljemo sproti in jih kot ostale naše izdelke, sproti ročno pakiramo v papirnate vrečke. Za zapiranje uporabljamo belo nit, ki jo na vrečko prav tako ročno zašijemo. Tako ostane moka varno zaprta vse do uporabe. Za odpiranje vrečko postavite z prednjim delom (prepognjen del naj glede stran od vas), proti sebi in začnete odpirat-parat nit od leve proti desni.
Vse kaše in mlevske izdelke, testenine in semena je potrebno hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru.
Mnenja