Ajdov carski praženec s slivovo marmelado in praženimi mandljevimi lističi

Zakaj bi carski praženec delali samo iz klasične bele pšenične moke, če pa imamo na izbiro toliko drugih hranljivih mok. Tokrat sem poskusila narediti praženec oziroma po domače šmorn iz mešanice treh mok, ajdove, pirine ostre in riževe moke in nastal je res odličen šmorn z okusom po ajdi, pa kljub temu še vedno z rahlo strukturo klasičnega šmorna. Ajdov carski praženec postrežete kot lahko poletno kosilo ali večerjo. S kepico sladoleda, pa je odlična sladica.

Ajdova in riževa moka sta naravno brez glutena. Pozitivni učinki ajde na telo so široki in raznoliki. Vsebuje veliko flavonoidov, ki delujejo predvsem protivnetno in dvigujejo imunski sistem telesa, deluje pa tudi kot antioksidant. Bogata je z železom, cinkom, magnezijem, fosforjem, selenom ter vitamini in minerali. Največ ima tiamina, riboflavina ter drugih vitaminov B skupine. Ajdova zrna denimo, vsebujejo za 150 % več vitamina B kot pšenično zrnje. Več o ajdi sem napisala v blogu.

Sestavine za 4 osebe:

 • 30 g pirine ostre moke (bio, domača)
 • 70 g ajdove moke (bio, domača)
 • 40 g riževe moke (domače, bio)
 • 250 ml mleka (mandeljnovega mleka)
 • 1 žlica kokosovega sladkorja (javorjevega sirupa ali rjavega sladkorja)
 • 1 ščepec soli
 • 4 jajca
 • 20 g masla (kokosovega olja)
 • 100 g slivove marmelade

Sestavine za pražene mandeljnove lističe

 • 15 g rjavega sladkorja
 • 1 – 2 žlici masla(kokosovo stopljeno maslo)
 • 40 g mandeljnov v lističih

Priprava:

 1. Zmešamo ajdovo, pirino in riževo moko ter mešanico mok presejemo. Tako bomo dobili bolj rahle testo. Zmešamo z mlekom in rjavim sladkorjem, dokler ne dobimo gladke zmesi.
 2. Ločimo jajca. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake dodamo mešanici moke in mleka in premešamo. Sneg iz beljakov s spatulo počasi vmešamo v že pripravljen zmes.
 3. V ponvi stopimo 20g maslo ali kokosovega olje. Polovico testa vlijemo v ponev. Pečemo pri zmerni temperaturi, dokler zmes ne zakrni. Z leseno lopatko razrežemo na 4 kose in obrnemo ter popečemo še na drugi strani. Ko je polovica zmesi pečena, jo damo na krožnik in enako naredimo z drugo polovico testa. Na koncu damo že pečeno prvo polovico zravem v ponev in praženec z lopatko razrežemo na manjše koščke
 4. Po pečenem pražencu z žlico pokaplamo marmelado in še malo popečemo.
 5. V drugi ponvi stopimo maslo, dodamo mandeljnove lističe in sladkor, ter popečemo, dokler sladkor ne karamelizira, ne preveč,da se sladkor in mandelni ne prismodijo.
 6. Pečene mandeljne potresemo po pražencu in postrežemo.

Po želji potresemo z mletim sladkorjem. Sama sem ta del izpustila, ker je z marmelado praženec zadosti sladek. Praženec je najboljši sveže pečen, zato ga pripravite tik, preden ga mislite pojesti.

Uporabila sem domačo riževo moko, ki je mleta iz belega riža, lahko pa poskusite bio riževo moko, ki jo meljemo iz rjavih riževih zrn.

Če boste uporabili kokosovo olje, naj bo z nevtralnim okusom, ker je klasično za ta šmorn premočno.

Pri marmeladah lahko eksperimentirate. Vzamete tisto, ki vam je najljubša in tako bo šmorn za vaš okus še boljši.