Recepti
Biscoff pečena škotska ovsena kaša
Enostaven in okusen obrok za vsak del dneva Pečena škotska ovsena kaša z Biscoff piškoti je ena tistih jedi, ki jo rada pripravim vnaprej in jo potem uživam čez dan – za zajtrk, malico, popoldansko sladico ali celo večerjo. Je nasitna, ravno prav sladka in dovolj...
Ciabatta -čabata
Ciabatta (italj prevod copata) ali slovenski "čabata" je italijanski ploski rustikalni kruh, znan po svoji mokasti skorji, luknjičasti odprti zračni sredici ter zaradi visoke hidracije rahlo vlažni sredici. Testo lahko oblikujemo v pravokotne žemljice ali pa ga...
Brookiji
Brookies ali kar ponaše brukiji so popolna kombinacija brownijev in piškotnega testa v eni sladici. Eksperimentiranja s tem receptom je bilo pri nas doma v zadnjih letih veliko. Od količine čokolade v browniju, do vrste moke v piškotnem testu in seveda vprašanje;...
Irka
Za 2 osebi (vegansko in naravno brez glutena) Jed je primerja tudi za FODMAP jedilnik.Vrsta kaše izvira ravno iz Irske, zato sem jed poimenovala po izvoru, po njej – IRKA.Kaša je polnega okusa, ki pa jo pridelujejo tudi v Sloveniji – v Mlinarstvo Kolenko(@mlinkolenko)...
100% ržen kruh s timijanovim čajem in izbranimi semeni
Tako kot recept "Kruh z drožmi" je tudi ta kruh nastal izpod rok Lidije Herodež. Sestavine: 500 g ržene moke, tip 1250, Mlin Kolenko 3 dl mineralne vode 2 dl timijanovega čaja 7 g suhega kvasa 2 žlici olivnega olja 2 žlici grškega jogurta 11 g soli 100 g mešanih semen...
Kruh z drožmi
Vedno sem hvaležna, ko kdo z nami deli svoje znanje in veselje do peke. Peka kruha doma je v zadnjih letih, predvsem od časa korone zaposlila in sprostila mnoge, hkrati pa zanje ni postala le vrsta priprave hrane ampak mnogo več. Ena od njih je Lidija Herodež, ki v...
Energijske ploščice z irsko ovseno kašo
Nasitne, okusne in ravno prav naravno sladke so energijske ploščice primerne tako za malico, izlet kot posladek ob skodelici kave ali obnova energije po napornem treningu. Tudi ta recept je Barbarin. Več o njej in njenih veganskih knjigah z recepti na...
Prosen zdrob s toplimi začimbami
Receptu " Proseni gres s popečeno banano" je dodan še en recept iz tega priljubljenega zdroba, narejenega iz prosene kaše. S prijetnim blagim okusom je proseni zdrob poleg ajdovega, riževega , koruznega in ovsenih zdrobov v treh okusih ,eden od peterice vrst naših...
Irska ovsena kaša z borovnicami
Tokratnji recept je pripravila in napisala ga.Barbara Kokelj, avtorica knjig Veganski priročnik za tradicionalne kuharje in Veganski priročnik 2 - Vegansko & brez glutena. Več o avtorici na naslednji povezavi klik Priprava kaše: Irsko ovseno kašo skuhaj po...
Rustikalna ajdova galeta s slivami
Galeta je vrsta pite, ki je podobna krostati, vendar je njen izgled dosti bolj rustikalen. Najbolj primerna je za vroče poletne dni, torej takrat, ko imamo na pretek svežega sezonskega sadja. Nanjo paše prav vse sadje, od jagodičevja; malin, borovnic, robid, jagod do...
Polnozrnate fit žemljice
Popestrite svoj sendvič z domačimi fit žemljicami. Te polnozrnate žemljice, polne okusa in hranil, so odlična osnova za vaš najljubši sendvič. Narejene so iz sveže mletih mok, polnozrnate v kombinaciji z temno moko in seveda brez vseh dodanih aditivov.
Matcha v kozarčku
Tokratni recept je pripravila ga. Barbara Kokelj, Kranjčanka, ki se je pred leti soočila z zdravstvenimi težavami, ki so jo sprva prisilili v drugačen način prehranjevanja, kasneje pa je priprava veganskih in brezglutenskih receptov postala njena strast in ljubezen,...