Recepti
Irka
Za 2 osebi (vegansko in naravno brez glutena) Jed je primerja tudi za FODMAP jedilnik.Vrsta kaše izvira ravno iz Irske, zato sem jed poimenovala po izvoru, po njej – IRKA.Kaša je polnega okusa, ki pa jo pridelujejo tudi v Sloveniji – v Mlinarstvo Kolenko(@mlinkolenko)...
100% ržen kruh s timijanovim čajem in izbranimi semeni
Tako kot recept "Kruh z drožmi" je tudi ta kruh nastal izpod rok Lidije Herodež. Sestavine: 500 g ržene moke, tip 1250, Mlin Kolenko 3 dl mineralne vode 2 dl timijanovega čaja 7 g suhega kvasa 2 žlici olivnega olja 2 žlici grškega jogurta 11 g soli 100 g mešanih semen...
Kruh z drožmi
Vedno sem hvaležna, ko kdo z nami deli svoje znanje in veselje do peke. Peka kruha doma je v zadnjih letih, predvsem od časa korone zaposlila in sprostila mnoge, hkrati pa zanje ni postala le vrsta priprave hrane ampak mnogo več. Ena od njih je Lidija Herodež, ki v...
Energijske ploščice z irsko ovseno kašo
Nasitne, okusne in ravno prav naravno sladke so energijske ploščice primerne tako za malico, izlet kot posladek ob skodelici kave ali obnova energije po napornem treningu. Tudi ta recept je Barbarin. Več o njej in njenih veganskih knjigah z recepti na...
Prosen zdrob s toplimi začimbami
Receptu " Proseni gres s popečeno banano" je dodan še en recept iz tega priljubljenega zdroba, narejenega iz prosene kaše. S prijetnim blagim okusom je proseni zdrob poleg ajdovega, riževega , koruznega in ovsenih zdrobov v treh okusih ,eden od peterice vrst naših...
Irska ovsena kaša z borovnicami
Tokratnji recept je pripravila in napisala ga.Barbara Kokelj, avtorica knjig Veganski priročnik za tradicionalne kuharje in Veganski priročnik 2 - Vegansko & brez glutena. Več o avtorici na naslednji povezavi klik Priprava kaše: Irsko ovseno kašo skuhaj po...
Rustikalna ajdova galeta s slivami
Galeta je vrsta pite, ki je podobna krostati, vendar je njen izgled dosti bolj rustikalen. Najbolj primerna je za vroče poletne dni, torej takrat, ko imamo na pretek svežega sezonskega sadja. Nanjo paše prav vse sadje, od jagodičevja; malin, borovnic, robid, jagod do...
Fit žemljice
Popestrite svoj sendvič z domačimi fit žemljicami. Te polnozrnate žemljice, polne okusa in hranil, so odlična osnova za vaš najljubši sendvič. Narejene so iz sveže mletih mok, polnozrnate v kombinaciji z temno moko in seveda brez vseh dodanih aditivov.
Matcha v kozarčku
Tokratni recept je pripravila ga. Barbara Kokelj, Kranjčanka, ki se je pred leti soočila z zdravstvenimi težavami, ki so jo sprva prisilili v drugačen način prehranjevanja, kasneje pa je priprava veganskih in brezglutenskih receptov postala njena strast in ljubezen,...
Durum sveže testenine
Nič ne ogreje telo in dušo bolj kot krožnik testenin s priljubljeno omako. Čeprav se ne prehranjujem vegetarijansko ne rabim na testeninah nič drugega, kot doma narejen svež pesto in veliko skledo solate.
Testenine v receptu sem naredila z durum pšeničnim zdrobom, v dveh okusih, klasične, vendar brez jajc, da so primerne tudi za vegane in z dodatkom špinače. Za pripravo nisem uporabila nobenega strojčka za oblikovanje testenin, le ročni valjček in nož.
Velikonočne prosene košarice
Imate radi riževo čokolado? Če je odgovor pritrdilen, vam bo všeč tudi ta velikonočna sladica. Namesto riževih napihnjevcev, so v tem receptu proseni, ki prav tako kot riž naravno ne vsebujejo glutena, imajo pa boljšo hranilno vrednost. Ta velikonočna sladica je...
Robidovi mafini z “irsko” ovseno kašo
Ti mafini so narejeni z irsko ovseno kašo, ki je, da ne bo pomote slovenska, predelana oziroma rezana v našem mlinu. Ime je dobila po tradicionalni narodni jedi, ki jo pripravljajo v skandinavskih državah. Verjetno vas večina pozna in tudi uporablja oves v obliki...