Recepti

Proseni gres s popečeno banano

Proseni gres s popečeno banano

Gresi so moj "comfort food". Če rabim nekaj za boljše počutje, hitro pripravljen obrok ali le sladico med obroki je to hrana, ki mi da energijo in takoj izboljša počutje. Z dodatkom popečenih oreščkov, domačih marmelad ali pečenega sadja je ta hitro pripravljen obrok...

Čokoladno tahinijevi vozli

Čokoladno tahinijevi vozli

Lahko bi bili narejeni v obliki navadnih rogljičkov, pa niso. Fascinirajo me vse te oblike zvijana kvašenega testa v vozle, rolade, babke in po možnosti polnjeni z različnimi nadevi, ki za nas niso tako tipični. Čeprav sta naša pekovska tradicija in kultura pomembna...

Tahini

Tahini

Tahini je pasta narejena iz mletih sezamovih semen z dodatkom nekaj olja. Semena pred mletjem lahko bolj ali manj prepražimo ali pa jih pustimo surova. Prepričana sem, da ne obstaja vegan, ki ne bi poznal tahinija, saj je le ta eden od dodatkov pri pripravi humosa, ki je najbolj priljubljen prav pri veganih.

Brioche makova potička

Brioche makova potička

Naj bo božič ali velika noč, najbolj tradicionalna slovenska sladica - potica, te praznične dni ne sme manjkati. Po pravici povedano, potice nisem pekla že leta, zanjo vsako leto poskrbi tašča in njena je res odlična. Receptov zanjo je bilo napisanih že ogromno,...

Medenjakovo pecivo

Medenjakovo pecivo

V okusu in vonju po medenjakih je nekaj posebnega, kar takoj spomni na božič, druženje z družino in našimi bližnjimi. Ker so medene sladice moja šibka točka in verjamem, da tudi katerega od vas, sem poleg najboljših klasičnih medenjakov, pripravila še recept za medeno...

Medenjaki

Medenjaki

recept za najboljše medenjake

Piškotna potička z nutelo

Piškotna potička z nutelo

Čeprav piškotna potička po izgledu spominja na klasično, sta njena struktura in okus popolnoma drugačena. Piškotnemu testu je dodano rastlinsko olje, ki daje tem piškotom videz prave potičke in okus piškota, ki se kar topi v ustih. Za razliko od klasičnih piškotov,...

Polnozrnate jabolčne kocke z drobljencem in vanilijevom glazuro

Polnozrnate jabolčne kocke z drobljencem in vanilijevom glazuro

Vam je znano, dnevi, ko se vam stalno lušta nekaj sladkega, spraznite že cel sladki predal, pa imate še vedno potrebo po sladkem? Sovražim takšne dneve in zavidam ljudem, ki se jim pri tem nič ne pozna na vagi.😃 Naš sladki predal je v zadnjih letih bolj prazen kot...

Ovseni polnozrnati piškoti

Ovseni polnozrnati piškoti

Recept je namenjen še posebej vam, ki mi v trgovini vztrajno ponavljate, do vi bi, ampak, da "vaši" jedi iz polnozrnatih mok ne bi jedli. Tile piškoti so iz degustacijske škatle v trgovini zmanjkali prvi, ker, če si vzel enega, se ti je zaluštal še eden. 😀 Namerno je...

Ingverjevi razpokančki z melaso

Ingverjevi razpokančki z melaso

Kdo ne pozna čokoladnih razpokančkov, ki so klasika v marsikateri božični kuhinji? Tokrat sem jih pripravila z melaso in ingverjem. Ingver verjetno vsi poznate, melaso mogoče malo manj. Ta gost temen sirup je stranski produkt predelave sladkorne pese ali sladkornega...

Proseni krapci

Proseni krapci

Ali veste, da je bilo proso, ker ima obilo zrn, nekdaj simbol plodnosti in rodovitnosti?

Prosena kaša je bila nekoč najpomembnejša slovenska obredna jed. Kuhali so jo ob krstu, svadbi (poroki), sedmini ter po košnji, žetvi, mlatvi in mletju. Ena od priljubljenih jedi iz prosene kaše, so bili proseni krapci, ki se mi zdi, da so prav pri nas na markovskem (Dolinsko Prekmurje), še vedno zelo pogosto pripravljena sladica. Ker je ena izmed sladic, ki jo moj tast obožuje in zato tašča pogosto peče, se je morala znajti tudi med našimi recepti 🙂

Ajdovi piškoti

Ajdovi piškoti

. Čokolada v kombinaciji z zemeljskim okusom ajde, daje piškotom še bolj čokoladni okus. Ker so poleg tega, da so tako dobri, še zdrava varianta posladka,  jih lahko brez slabe vesti, pojeste naenkrat več, kot le enega. Vem, da to vsak, ki ma obožuje sladko, rad sliši.