Ciabatta (italj prevod copata) ali slovenski “čabata” je italijanski ploski rustikalni kruh, znan po svoji mokasti skorji, luknjičasti odprti zračni sredici ter zaradi visoke hidracije rahlo vlažni sredici. Testo lahko oblikujemo v pravokotne žemljice ali pa ga pustimo v obliki štruce. Čabate uporabimo kot osnovo za pripravo obloženega kruha, navadnih sendvičev, paninijev, brusket ali kot priloga juham in testeninam.
Za predpripravo testa obstaja kar nekaj možnosti, testo lahko pripravimo z dodatkom osnovne bige, z drožmi ter z navadno uporabo kvasa kot ostalo kvašeno testo. Sama sem v receptu uporabila manjšo količino kvasa kot je običajna, z preoblikovanjem testa in dolgo fermentacijo, zato sem testo pripravila dan pred samo peko. Čeprav se zdi priprava komplicirana, sploh ni. Je pa fino, ko v nedeljo zjutraj vzamete testo iz hladilnika, ga razrežete na “žemlice” ali le oblikujete štruco ter v slabe pol ure držite v roki sveži kruh za katerega točno veste kaj je v njem.
–
Sestavine:
- 500g bele mehke moke (bio) + nekaj moke za posip
- 350ml vode (prekuhane in mlačne temperature)
- 30ml olivnega olja
- 3g suhega kvasa
Priprava:
1.Vse sestavine dobro premešamo in pustimo zmes počivati 30 minut,
2.Po počitku za krepitev glutenske mreže z vlažnimi rokami naredimo serijo potegov in prepogibov (stretch and fold).
3. Testo pokrijemo in pustite počivati 3O-45 minut. Naredimo še serijo dvigov in spustov testa ( coil fold ; postopek je viden v videu). Postopek po počitku testa čez 30 minut ponovimo še 2x.
4. Testo damo za 8-12(lahko tudi več) ur v hladilnik.
6.Testo prevrnemo na pomokano površino. Pomokamo ga in razrežemo na pravokotnike žemljice željene veličine ter jih zložimo na pekač, ki smo ga predhodno obložili z papirjem za peko.
7. Pustimo jih, da še enkrat narastejo. V tem času segrejemo pečico na 230°C.
8. Pripravimo majhen pekač in ga položimo na dno pekača. Čebate z pekačem položimo v pečico. Zavremo vode in jo vlijemo v spodnji pekač, da naredimo paro. Pečemo jih 20-25 minut.
Video priprave:
https://www.instagram.com/p/DHyebtkIA-i