O nas

Naša zgodba

Mlinarstvo Kolenko se nahaja v vasi Gornja Bistrica, ob glavni cesti Črenšovci — Razkrižje, kjer opravljamo obrt mlinarstva od leta1938.
V prekrasnem lesenem mlinu ohranjamo rabo dedovega starega mlinskega kamna iz žive skale, ki ga že desetletja edini v pomurski regiji uporabljamo za mletje polnozrnatih izdelkov. Ko izbiramo med najkakovostnejšimi surovinami, ki jih nato v majhnih količinah glede na potrebe meljemo v mlinu sproti in sveže, ravnamo v skladu s tradicionalnimi znanji mlinarske obrti, s starimi modrostmi, spoštovanjem do narave in poslovne etike s tem, da podpiramo izključno domače lokalne kmetovalce. Plod takega vzajemnega sodelovanja so fini mlinarski izdelki izjemno polnega okusa in prvotne hranljivosti, ob katerih v domači kuhinji zadiši po svežem kruhu, ajdovi kaši in potici. Zares nas osreči, ko kupci vse pogosteje posežejo po skorajda pozabljenih, nekoč pa osnovnih prehrambenih žitih in semenih, kakršni so ajda, proso, pira in kamut.
Žita pridno meljejo mlinski kamni dveh ločenih mlinov, konvencionalnega in ekološkega, kar je edinstvena posebnost v Sloveniji. Ob njima stoji lična butična trgovinica, kjer lahko obiskovalci kupijo ajdovo, pirino, koruzno, pšenično, ovseno, proseno, rženo in kamutovo moko, različne kaše, zdrobe, kosmiče in testenine. Ogled delovanja starih mlinov na kamen v lesenem mlinu, ki velja za lokalno kulturno znamenitost, pa je pristno doživetje življenja te tradicionalne obrti.

Smo tretja generacija tradicionalne obrti mlinarstva v osrčju Prekmurja, med reko Muro in Lendavskimi goricami, kjer je oaza kmetijstva, iz katerega črpamo lokalne bio in domače surovine za naše izdelke.

Sami nismo kmetje, vsa žita za predelavo kupimo neposredno pri slovenskih, večinoma prekmurskih kmetih, s katerimi se že v času pred setvijo dogovorimo o količini žita za odkup za naslednjo sezono. Znanje o setvi in žetvi prepuščamo kmetom. V mlinarstvu pa imamo o mletju žit bogato in raznoliko znanje, ki ga dopolnjujemo že skozi tretjo generacijo in smo zmožni odgovoriti na vsa vprašanja, ki jih imate o predelavi žit, o metodah mletja in o naših izdelkih, kašah, mokah, zdrobih in kosmičih.

Zgodovina

Začetki delovanja Kolenkovega mlina segajo v leto 1938, ko je dedek Martin postal lastnik mlina na rokavu reke Mure na Bistrici. Med drugo svetovno vojno je mlin pogorel. Tako je po končani vojni leta 1948 bil zgrajen današnji leseni del mlina, ki je deloval sprva na plinski pogon. Že čez nekaj let je ded zamenjal vir energije z dizelskim motorjem, ki se je uporabljal vse do prihoda električne energije v našo regijo. Leta 1986 je po vrnitvi iz Nemčije mlin prevzel oče Anton in ga tehnološko obnovil. Ker v začetku 20. stoletja obstoječi mlin ni bil več kos napredku, smo ob lesenem mlinu zgradili novega, večjega in modernejšega, a smo v njega prenesli tudi vso znanje iz starega mlina in starinski način mletja na kamne, ker predstavlja nepogrešljivo tehnologijo pri naši proizvodnji domačih polnozrnatih mok.

Že nekaj let pozneje se je pojavila potreba po ekološki predelavi žit. Zavedni kmetje so začeli svoje pridelke pridelovati ekološko, brez škropiv in gnojil. Ker tako pridelana žita potrebujejo drugačno obdelavo, smo ponovno zagnali tradicionalni, leseni del mlina, ga opremili s primernimi stroji in ga usposobili za ekološko predelavo žit z ekološkim certifikatom. Tako smo leta 2006 postali prvi predelovalci ekoloških žit v Sloveniji, takrat še pod okriljem novega ekološkega centra. Z možnostjo ekološke predelave smo v Kolenkovem mlinu na Bistrici prisluhnili potrebam po zdravem prehranjevanju lokalnega in širšega prebivalstva.

Po prevzemu mlina leta 2013 smo že naslednje leto izdelali koncept predelave ekoloških žit v novi podobi in pod novo blagovno znamko »Kolenko«.Specializirali smo se kar v dveh smereh, v lesenem delu predelujemo ekološka žita, mleta na stoletni kamen iz žive skale, v novejšem pa konvencionalna, domača slovenska oziroma prekmurska žita, kjer s sodobnim mlinom na valje proizvajamo različne posebne vrste in tipe mok, kot so bela mehka in ostra moka ter fini zdrob.

Mlinski kamni mlina Kolenko meljejo šest dni na teden in proizvedejo okrog 30 različnih vrst moke: v 12 stopenjskem postopku mletja iz dobrega lokalnega žita nastane najfinejša moka, najboljšega okusa in z odličnimi pekovskimi lastnostmi. Naš nasvet za zdrav način prehranjevanja je, da k vsakemu testu dodate še do 20% polnozrnate moke, in še vedno vam bodo uspeli odlična potica, kruh ali biskvit.

V lastni butični trgovini vam ponujamo domače pomurske-lokalne in ekološke izdelke.

Izbirate lahko med raznoliko ponudbo:

mok kot so ajdova, koruzna, pšenična, pirina, khorasan/kamutova, ječmenova, ovsena, prosena itd.,
kaš kot so ajdova, prosena, ovsena, ječmenova, pirina, khorasan/kamut,
zdrobov kot so ajdov, prosen, pirin, pšenični, koruzni, rižev,
testenin brez jajc kot so ajdove, pirine, koruzne, khorasan, pšenične,
bučnega olja,
hladno stiskana olja kot so orehovo, laneno, sezamovo…
različnih semen kot so amarant, bučno, sončnično, laneno, sezam
različnih vrst medu,
čajev in sokov,
suhega sadja in suhe zelenjave.

O MLINU

Stari - leseni mlin

za predelavo ekoloških žit
Leseni mlin iz leta 1948 je namenjen predelavi ekoloških žit, ki jih meljemo na stoletni mlin iz žive skale in s to vrsto kamna ohranjamo starinski hladen način mletja za proizvodnja polnozrnatih mok. Ker pa tudi kupci ekoloških proizvodov izražajo potrebo po posebnih vrstah in tipih mok, se v ekološkem mlinu nahaja tudi prenovljen valjčni mlin iz leta 1950.

Novi - zidani mlin

za predelavo domačih - konvencionalnih žit
V novejšem delu imamo prav tako mlinski kamen iz žive skale in novejši sodobnejši mlin na valje. Postopek mletja na valje zagotavlja, da so naše moke konstantno kakovostne, gladke teksture in bolj prefinjeneg okusa. Z njim proizvajamo posebne vrste in tipe mok, ki jih ni mogoče zmleti na kamen. To so bela mehka in ostra moka ter fini zdrob.

Certifikat

Ekološka predelava poteka v skladu z natančno določenimi strogimi predpisi in pod rednim nadzorom pooblaščenega certifikacijskega organa ter pristojnega inšpektorata, da se zagotovijo sveža, kakovostna in naravna živila po postopkih, ki spoštujejo naravo