Brookiji

Brookies ali kar ponaše brukiji so popolna kombinacija brownijev in piškotnega testa v eni sladici. Eksperimentiranja s tem receptom je bilo pri nas doma v zadnjih letih veliko. Od količine čokolade v browniju, do vrste moke v piškotnem testu in seveda vprašanje; browni testo zgoraj, spodaj ali razdeljeno med piškotno testo v več plasteh. Na koncu zmaga preprosta razporeditev, piškotno testo spodaj, da ostane lepo sočno in sijoči krhki vrh bowni testa na vrhu. Najpomembnejši pa je čas peke. Če za vse ostalo pecivo velja pravilo čistega zobotrebca, se ga pri tej sladici nikakor ne držite.

Sestavine:

Piškotno testo:

  • 120g masla (zmehčanega)
  • 100 g kristalnega sladkorja (rjavi ali beli sladkor)
  • 1 veliko jajce
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta ali vaniljeve paste
  • 190 g mehke pirine moke alternativa je tudi ovsena moka)
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 1/2 žličke pecilnega praška(vinski kamen)
  • 1/2 žličke soli
  • 180g čokoladnih kapljic ali grobo narezane jedilne čokolade

Browni testo:

  • 50g mehke pirine moke (alternativa ovsena moka)
  • 10g kakava v prahu
  • 1/2 žlička soli
  • 140g grobo narezane jedilne čokolade/čokoladne kapljic (to čokolado raztopimo z maslom)
  • 60g masla
  • 60g kristalnega belega ali rjavega sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta ali vanilijeve paste
  • 2 veliki jajci
  • 90g čokoladnih kapljic/grobo narezane jedilne čokolade

Priprava:

1.Pečico segrejemo na 175°C

2.Pripravimo pekač obsega 40-50cm (v receptu je uporabljen kvadratni pekač 20x20cm)

Priprava piškotnega testa:

1.V manjšo posodo presejemo moko, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol.

2. Z ročnim mešalcem stepemo zmehčano maslo in sladkor. Zmesi dodamo vaniljo in še enkrat premešamo.

3. Dodamo moko in jo z spatulo dobro premešamo.

4. Dodamo čokoladni čips ali grobo narezano čokolado.

5. Piškotno testo damo na dno pripravljenega pekača, ki smo ga rahlo naoljali in obložili z papirjem za peko. Ker je testo gosto, ga lažje pritisnemo v pekač, če je papir za peko “prilepljen” na pekač.

Priprava browni testa:

1.Posebej mešamo moko, kakav in sol.

2. V mikrovalovni ali na vodni kopeli stopimo skupaj maslo in čokolado. Dobro premešamo, da dobimo gosto zmes brez grudic. Ohladimo do mlačnega.

3. Stepemo jajca, dodamo sladkor in stepamo z mikserjem dokler se ves sladkor ne raztopi.

4. Jajcam dodamo mešanico čokolade in vaniljev ekstrakt in s spatulo mešamo dokler se sestavine ne povežejo. Dodamo čokoladne kapljice in še enkrat premešamo.

5. Browni mešanico prelijemo preko piškotnega testa.

6. Pečemo v vnaprej ogreti pečici na nižji mreži 25 min oziroma dokler se zgornji browni del ne dobi skorjice.

VIDEO

https://www.instagram.com/reel/DHWOR4dIHTJ

Opombe

Če imate radi bolj sočne/lepljive brookije, jih pecite 25 minut, če so vam všeč bolj piškotni, suhi jih pecite malo dalj časa.

Za vse, ki se izogibate glutenu, lahko pirino moko zamenejate z ovseno moko.

Brookije hranimo v zaprti posode v hladilniku do 5 dni, v zamrzovalniku do 2 meseca.