Enostaven in okusen obrok za vsak del dneva
Pečena škotska ovsena kaša z Biscoff piškoti je ena tistih jedi, ki jo rada pripravim vnaprej in jo potem uživam čez dan – za zajtrk, malico, popoldansko sladico ali celo večerjo. Je nasitna, ravno prav sladka in dovolj hranljiva, da si jo brez slabe vesti privoščim kadar koli.
Najraje jo naredim s kombinacijo zrelih banan in jabolčne čežane – obe dajeta lepo sočnost in poln okus. Ko dodam še malo čokolade in mlete Biscoff piškote, je rezultat popolna tekstura in bogat okus. Plast kreme in karamelni preliv pa jo naredita še bolj posebno – skoraj kot sladica, a vseeno dovolj preprosta za vsak dan.
Recept je zelo prilagodljiv, vse sestavine so lahko tudi veganske, kar mi je super, ko želim osrečiti svoje veganske prijatelje. Shranim jo v hladilniku in potem uživam toplo ali hladno – v vseh oblikah je odlična.

Sestavine:
Testo:
- 3 zrele in pretlačene banane ali 375g jabolčne čežane (125g za 1 banano)
- 200g jogurta ali kefirja (veganski jogurt)
- 700 ml mleka (ali rastlinskega mleka)
- 150 g škotske ovsene kaša
- 50 g ovsene moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška iz vinskega kamna
- 80 g čokoladnih kapljic ali sesekljane jedilne čokolade
- 60 g mletih Biscoff piškotov
- 1-2 žlici javorjevega sirupa ali kokosovega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve paste ali ekstrakta
Karamela
- 150g Biscoff namaza (zmehčanega)
ali
- 100g masla oreščkov (arašidovo, mandljevo, indijskih oreščkov, lešnikovo…)
- 40 g javorjevega sirupa
- 1 žlico kokosovega olja (stopljenega)
Krema
- 250 g kremnega sirnega namaza, sobne temperature ( veganski kremni namaz)
- 150 g jogurta (veganski jogurt)
- 20-30g ovsene moke ali koruznega škroba
- ½ žličke vanlijeve paste ali ekstrakta
Kakav v prahu za posip
Priprava:
- Pečico segrejemo na 170°C.
Priprava testa:
- V večji posodi z metlico zmešamo jogurt in mleko. Posebej presemo (zmešamo) ovseno moko in pecilni prašek.
- V zmes mleka in jogurta vmešamo banana ali jabolčni pire – lahko tudi kombinacijo obeh ter dodamo suhe sestavine; škotsko ovseno kašo, ovseno moko s pecilnim iz vinskega kamna ter zmlete Biscoff piškote. Dodamo še sladilo, javorjev sirup ali rjavi sladkor ter vanilijo in z spatulo zmes dobro premešamo. Pekač velikosti približno 20x30cm (lahko tudi malo manjši in je oves višji) pomokamo ali obložimo z papirjem za peko.
- Zmes vseh sestavin razen čokolade vlijemo v pekač in pečemo v ogreti pečici 30-40 minut. Po nekaj minutah peke, ko se zmes v pečici začne gostiti po vrhu potrosimo čokoladne kapljice ali grobo sesekljano čokolado ter spečemo do konca.
Priprava karamele:
- Preliv pripravimo tako, tako da Biscoff premez nekoliko segrejemo, da je mazljiv. Če uporabimo maslo oreščkov mu dodamo javorjev sirup in prav tako nekoliko segrejemo v mikrovalovni pečici ali vodni kopeli. Po potrebi (odvisno od znamke masla), dodamo ½-1 žlice kokosovega masla in premešamo, dokler ne postane karamela gladka.
- V pečen oves z vilico naredimo luknjice in prelijemo z prelivom. Pustimo da se popolnoma ohladi.
Priprava kreme:
- Pripravimo kremo tako, da stepemo kremni sir in jogurt, dodamo vanilijo in vmešamo ovseno moko ali koruzni škrob. Mešamo dokler ne dobimo mazljive konstance.
- Kremo namažemo po ohlajenem pečenem ovsu ter potresemo s kakavom.

Opombe
Za osnovo lahko, kot sem že omenila v receptu, uporabimo samo banane ali samo jabolčno čežano. Ker meni osebno okus banan v pecivu ni najbolj pri srcu – in vem, da nisem edina – sem uporabila le eno banano, preostanek pa nadomestila z jabolčno čežano. Ta kombinacija je bolj všeč zaradi svežine okusa.
Namesto kremnega sira pa lahko brez težav uporabite tudi mascarpone. Dodajte mu malo tekoče sladke smetane, po želji sladilo in vaniljo, nato pa vse skupaj stepite do gladke in mazljive teksture. Tudi ta različica kreme se odlično poda k pečeni ovseni osnovi.