Skonsi (ang. scones) so tista čudovita, preprosta sladica, ki te takoj popelje v prijetno angleško podeželsko kuhinjo, kjer diši po sveže pečenem testu, maslu in skodelici toplega čaja. Ta prikupna majhna peciva, nekaj med kruhkom in piškotom, lahko pripravimo v pol ure, pa vseeno izgledajo, kot da bi zanje porabili celo dopoldne. So rahli, na robovih prijetno hrustljavi, mehki znotraj in z drobnim sadnim presenečenjem v vsakem grižljaju.
Če imate raje slano pecivo, lahko skonse pripravite tudi v slani različici, z naribanim sirom, zelišči, sušenimi paradižniki ali olivami. Možnosti je res veliko, vedno pa jih lahko prilagodite svojemu okusu in sestavinam, ki jih imate pri roki.
Moji tokratni skonsi so pripravljeni z borovnicami in belo ajdovo moko, ki je mleta na kamen iz hladno luščene ajdove kaše. Ta moka je nekaj posebnega, svetlejša od klasične ajdove moke, brez grenkobe, z nežno oreškastim okusom, hkrati pa enako hranljiva kot temna ajdova moka. Ker je naravno brez glutena, sem za nekoliko bolj rahlo teksturo dodala še malo pirine moke, ki jo po želji lahko tudi izpustite in uporabite le ajdovo.
Skonsi z belo ajdovo moko se odlično podajo k čaju, mleku ali kavi. Postrezite jih tople, z grškim jogurtom, medom ali kremnim sirom. Če jih kakšen slučajno ostane (čeprav dvomim 😄), jih hranite pokrite in jih naslednji dan na hitro pogrejte v pečici, mikrovalovki ali airfryerju, znova bodo mehki in dišeči.

Rahli ajdovi skonsi z belo ajdovo moko in borovnicami
Sestavine (za 16 skonsev):
- 100-150 g borovnic (svežih ali zamrznjenih)
- 100 g pirine bele moke
- 150 g bele ajdove moke
- 50 g kokosovega ali belega kristalnega sladkorja(ali mešanico obeh)
- 1 žlica pecilnega praška iz vinskega kamna
- 1/2 žličke soli
- 70 g hladnega masla, narezanega na koščke (vegani – rastlinska margarina, razmerje 1:1)
- 200 ml sladke smetane (vegani – ovsena/sojina smetana, razmerje1:1)
- nekaj žlic klasičnega mleka /rastlinskega
- 1-2 žlici kokosovega ali belega kristalnega sladkorja (za posip)
Priprava:
- Pripravimo borovnice. Če jih uporabimo sveže, jih najprej operemo in osušimo. V enem sloju jih razporedimo na pladenj ali krožnik in jih za pol ure damo v zamrzovalnik, da se strdijo. To postopek prepreči, da bi se nam pozneje med oblikovanjem testa razpacale.
- V skledi zmešamo obe moki, pecilni prašek, sol in sladkor
- Zmesi dodamo koščke hladnega masla, ki smo ga prej dali za pol ure v zamrzovalnik in jih s prstmi na hitro vtremo v moko, da dobimo drobtinasto strukutro. Za rahlost pustimo nekaj koščkov masla veličine graha celih, da bodo sconsi bolj rahli.
- S spatolo počasi primešamo zamrznjene borovnice, ki smo jih prej povaljali v nekaj moke.
- Počasi dolivamo sladko smetano in z lopatko ali rokami nežno mešamo, da se sestavine povežejo v mehko testo. Smetane dodamo le toliko, da se testo poveže in ni več suho.
- Testo prestavimo na rahlo pomokano površino in ga z rokami nežno oblikujemo v dva kroga ter kot torto razrežemo na 8 delov (trikotnikov) in jih prestavimo na pekač ali krožnik, ki smo ga obložili s papirjem za peko ter za 45 minut postavimo v zamrzovalnik.
- V tem času segrejemo pečico na 210 °C. Skonse vzamemo iz zamrzovalnika premažemo s smetano in potresemo s kristalnim belim ali kokosovim sladkorjem. Na srednjem delu pečica jih pečemo 20-25 minut dokler robovi niso zlato rjavo zapečeni.
- Takoj jih vzamemo iz pekača in prestavimo na mrežo, da se malce ohladijo. Postrežemo jih še tople z grškim jogurtom, kremnim sirom ali kar brez vsega, tradicionalno z čajem.

Opombe:
Namesto borovnic lahko uporabite katero koli drugo sadje. Najboljši so gozdni sadeži, npr. maline, robide ali jagode.
Oblikovane skonse lahko shranite v zamrzovalniku do 3 mesece. Spečete jih neposredno iz zamrznjenega stanja, pri tem pa dodajte 1–2 minuti k času peke, da bodo popolnoma pečeni in rahlo zapečeni.
Dodatek droži: Če želite recept obogatiti z drožmi, lahko dodate 100 g aktivnih droži ali discard/ostanka droži (v razmerju 1:1 namesto dela smetane in moke).
Droži receptu dodajo rahlo fermentiran okus, večjo aromo in mehkejšo teksturo.
Pri tem zmanjšajte količino pirine moke in sladke smetane za 50 g.
Uporabite torej 50 g pirine moke in približno 150 ml rastlinske smetane.
