Superživilo ajda

Morda spadate med tiste, ki so kot otroci sovražili ajdovo kašo ali ajdove palačinke ali pa ste med tistimi, ki ajdovih jedi nikoli niste uživali, ker se pri vas doma nikoli niso znašle na krožniku? No, jaz sama sem med temi slednjimi. Do sredine svojih dvajsetih nikoli nisem poskusila jedi iz ajde, ker jedi iz nje doma nismo pripravljali in ker sem bila prepričana, da mi ne bo dobra. Ko pa sem jo, sem bila navdušena 😊

Ajda velja za superživilo. Spada med psevdožita (poleg ajde še amarant, kvinoja, chia) –  ni trava in ne žito –  in nima nič skupnega s pšenico. Naravno je brez glutena, vsebuje veliko vlaknin in je zato odličen vir energije. Številne študije so pokazale, da prehrana, bogata z ajdo, dolgoročno lahko pomaga vzdrževati krvni tlak, krvni sladkor in holesterol. Ajda je polna velikih količin fitohranil, ki s svojimi antioksidantnimi  lastnostmi pomagajo v boju proti prostim radikalom. Prav tako je bogata z beljakovinami, minerali, kot so magnezij, železo in kalcij ter vitaminom C, ki skupaj pripomorejo izboljšati krvni obtok. Ajdova moka, ki je naravno brez glutena, vsebuje več beljakovin, prehrambenih vlaknin in vitamina B kot enaka količina ovsene ali polnozrnate moke in je hkrati odličen vir kalija in esencialnih aminokislin.

Vzljubili jo boste zaradi njenega močnega in rahlo grenkega (v pozitivnem smislu) okusa. Prav takšen, kot je opis njenih okusov, je njena barva, zemeljska- sivkasto rjava.

Ajda je v zadnjih nekaj letih odločno osvojila krožnike marsikaterega gospodinjstva, pekov in slaščičarjev. Najdemo jo v vseh vrstah sladic in pekovskih izdelkov. Iz ajdove moke lahko pripravimo zelo raznovrstne jedi, slane in celo sladke: od palačink, keksov, medenjakov do peciva. V Prekmurju je tradicionalna ajdova zlejvanka pa tudi ajdovi žganci. Kaša se kuha z vodo v razmerju 1:2, podobno kot riž. Iz kuhane kaše lahko pripravite priloge ali samostojne jedi, ki jim po želji dodate zelenjavo ali/in gobe, mesojedci pa tudi meso (ajdova rižota). To je klasika, ki jo pozna vsak, ki kuha kašo. Ampak iz kaše se da pripraviti dosti več naprimer ajdovo solato, ajdovo mlečno kašo, mlečno juho, pecivo, prav tako pa je odličen dodatek granoli.

Kako peči z ajdovo moko?

Če boste v receptu celotno količino klasične moke (pšenične ali pirine) zamenjali z ajdovo moko, vas čaka katastrofa. Nekateri iz svojih izkušenj to zagotovo že veste. Ajdova moka je v testu lahko zelo zapletena, saj namesto puhastega izdelka dobite cementu podobno zmes. Zato pa obstajajo recepti, ki so napisani posebej za to vrsto moke. Eksperimentirati z ajdovo moko je enostavno in zabavno.  Za začetek v svojih najljubših receptih del klasične moke zamenjajte z ajdovo moko. In če vam bo rezultat všeč, jo lahko naslednjič vnesete še malo več.  Poznamo dve osnovni vrsti ajdove moke, klasično (temno in svetlo) in polnozrnato, ki pa  se v primerjavi s pirino, pšenično, kamutovo ali rženo polnozrnato moko, v receptih ne odnese tako dobro, saj je luska pri ajdi dosti bolj groba kot pri klasičnih žitaricah. Običajno lahko brez težav pri piškotih, keksih in celo pri pecivu in kruhu, 25% pšenične moke zamenjate z ajdovo. Pri palačinkah in ajdovi roladi, kjer uporabljate večjo količino jajc, lahko uporabite čisto ajdovo moko, ampak zaradi izrazitega okusa svetujem tistim, ki se šele spoznavate z ajdovo moko, da na začetku v receptu le del običajne moke zamenjate z ajdovo.

Ne rečem, da vam bo ajda všeč. Ljudje imamo različne okuse. Ampak že zaradi vseh hranilnih snovi, ki jih vsebuje, jo je vredno poskusiti.

Ajdova zlejvanka

Ajdovi piškoti