Ajdova zlejvanka

Ajdova zlejvanka je tako kot koruzna zlejvanka nekoč predstavljala sestavni del prehrane delavcev in preprostega kmečkega prebivalstva, ki pa je sčasoma izginjala iz naših jedilnikov. Tradicionalno pripravo te hranljive jedi ohranjajo ljubitelji tradicionalne kuhinje naših krajev. Z dodatkom mleka in jajc lahko moko za zlejvanke v slabe pol ure spremenimo v okusno predjed, sladico ali pa kar hitro glavno jed. Je nasitna, kalorična in okusna, ter je odlična tako topla kot hladna.

Če se prileže koruzna zlejvanka v bolj sladki varijanti, imamo ajdovo rajši tradicionalno pokapljano z bučnim oljem, mletimi ocvirki ali zaseko, ki pa sem jo v tem receptu zamenjala z rjavim maslom.

Sestavine za testo:

Dodatki:

  • domače bučno olje
  • mleti ocvirki ali rjavo maslo

Priprava:

1. Premešamo vse sestavine za testo, da dobimo malo gostejšo zmes kot za palačinke

2. Pekač( sama uporabljam ta največji pekač, ki ga dobimo vključno s pečico), premažemo z masloma ali oljem in ga segrejemo v ogreti pečici na 220°C.

3. Zmes enakomerno vlijemo v prej ogret pekač z oljem in pečemo, dokler rahlo ne porjavi (nekje 10 min).

4. Prava ajdova zlejvanka mora biti pokapljana z bučnim oljem in segretimi mletimi ocvirki. Sama večkrat namesto mletih ocvirkom uporabim rjavo maslo, ki da ajdovi zlejvanki poseben oreščkast okus.

Opombe

Za pripravo rjavega masla ne rabimo nič drugega kot navadno maslo, ki ga na ognju segrevamo dokler ne dobi karamelizirane barve, ter okus in vonj po oreščkih. Ko segrevamo moramo paziti, da ga ne zažgemo. Po segrevanju, da precedimo in uporabimo za obogatenje okusa, tako pri sladicah( pecivu, keksih, mafinih..), kot tudi za preliv po mesu, testeninah in zelenjavi.