Ajdov gres z hitrim slivovim kompotom

Mlečni gres – le kdo ga ne pozna? Če ne drugače, se ga večina spomni iz otroštva, z žlico benko kakava je bil najboljši. Kot je enim dober, ga drugi sploh ne marajo, je pa vsekakor odličen za prehrano majhnih otrok in ti ga v večini obožujejo. Smo pa nekateri glede te jedi, ostali večni otroci.

Že kar nekaj časa imamo v našem mlinu na izbiro poleg klasičnega pšeničnega in koruznega(polente), še pirin, kamutov, rižev, proseni in ajdov zdrob iz katerega je tokratna jed, ki je okusna tako topla, kot hladna in jo lahko ponudite za zajtrk, malico, večerjo ali pa le kot sladico. Ajdov zdrob je za razliko od pšeničnega naravno brez glutena, bogat z vitamini in minerali in odličen vir prebavljivih rastlinskih beljakovin. Ker je sezona sliv, sem naredila iz njih hiter kompot, ki se odlično prilega k tej izredno zdravi in sitostni jedi.

Sestavine za 2 osebi:

  • 500ml mleka (klasičnega ali rastlinskega)
  • 60g ajdovega zdroba
  • 1 ščepec soli
  • 2 žlici javorjevega sirupa (lahko tudi kokosov ali rjavi sladkor)
  • ½ žličke vanilijevega elkstrakta
  • 300g sliv
  • 2 žlici žlici javorjevega sirupa
  • 1 rezina bio limone
  • 2 žlici oluščenih pistacij

Priprava:

  1. Slive razkoščičimo in narežemo na 4 kose.  Damo jih v ponev, dodamo javorjev sirup in rezino limone. Kuhamo dokler slive ne izločijo nekaj soka.
  2. Pristavimo mleko, ki smo mu dodali  ½ žličke vanilijevega ekstrakta ter ajdov zdrob in sol ter ob stalnem mešanje kuhamo nekje 5 minut. Če se vam gres po nekaj minutah kuhanja zdi pregost, mu lahko dodate še nekaj žlic mleka.
  3. Gres prestavimo v skodelico za kosmiče, prelijemo s slivovim kompotom, ter potrosimo z na drobno narezanimi pistacijami.

Za pripravo  gresa vedno uporabljam polnomastno mleko, včasih mu dodam še kakšno žlico tekoče sladke smetane. Pri mleku ne štejem kalorij, ker je okus jedi z polnomastnim mlekom pač najboljši.

Za pripravo hitrega slivovega kompota nimate pri roki javorjevega sirupa ali vam njegov specifičen okus ni všeč, ga lahko nadomestite z medom.

Namesto pistacij, lahko uporabite tudi druge oreščke, mandeljne, orehe, lešnike, vendar le te pred uporabo na hitro prepražite.