Fermentiran ajdov kruh brez moke in kvasa

Recept za fermentiran ajdov kruh z visoko vsebnostjo beljakovin ne uporablja nobene moke ali kvasa, le hladno luščeno ajdovo kašo, sol in semena.

Poln beljakovin in vlaknin iz ajde, je dieti prijazen in tak vas bo dlje časa ohranil site. Ajda  je popolna beljakovina, ki vsebuje vseh devet bistvenih aminokislin. Poleg tega ima nizek glikemični indeks, ki pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi in zaradi svojih antioksidantnih lastnosti pomaga zniževati raven holesterola.

Sestavine za kruh iz spodnjega recepta zadostujejo za pekač mer 23x13cm

Sestavine:

Postopek:

1. Ajdova semena dobro izperemo ter namočimo v vodo. Voda naj sega dva prsta nad kašo. Pustimo namočeno najmanj 6 ur, lahko tudi več.

2. Vodo odcedimo, vendar kaše več NE OPLAKNEMO. Damo jo v blender, mešalec ali le v samostojno posodo, dodamo 200ml vode in ter zmiksamo, dokler ne ostane nobenih koščkov kaše. Ta postopek lahko naredimo tudi z paličnim mešalcem.

3. Zmes pokrijemo z kuhinjsko krpo, ter pustimo počivati 24 ur. Postopek fermentacije lahko traja nekoliko manj ali več, saj je odvisen od same temperature v prostoru, kjer kruh fermentira.

4. Pred peko v zmes, ki je nekoliko penasta, rahlo vmešamo sol.

5. Pečico segrejemo na 180 C. Pekač obložimo z papirjem za peko, vanj vlijemo zmes ter jo po želji posujemo z različnimi semeni.

6. V pečici pečemo približni 1 uro in 15 minut. Ko kruh vzamemo iz pečice ga v pekaču pustimo še nekaj minut, nato ga preložimo na rešetke, kjer se naj pred uporabo popolnoma ohladi.

Če kruh ne pojemo še isti dan, ga hranimo v hladilniku nekaj dni. Pred uporabo ga lahko popečemo v toasterju.

Video:

Opombe:

V kolikor imate radi semena jih lahko vmešate tudi v fermentirano testo.

V zamrzovalniku ga hranimo do 3 mesece.