Kdor pride k nam na obisk večkrat, ga vsekakor vsaj enkrat pričaka ajdova rolada s kokosovim nadevom. Biskvit te odlične rolade poleg ostalih sestavin vsebuje 100% ajdove moke, ki je naravno brez glutena. Nadev iz kokosa in kisle smetane, pa daje zemeljskemu okusu ajde posebno svežino.
Seveda si za nadev lahko omislite kakšno drugo sestavino, zelo je dobra z kakšno kiselkasto marmelado, naprimer ribezovo, čokoholiki pa jo lahko pripravijo z nutelo. Pri nas smo poskusili več nadevov, a nam je najbolj všeč prav ta, ki sem ga uporabila v tem receptu.
Sestavine za biskvit:
- 5 jajc
- 100g ajdove moke (bio ajdova moka ali domača ajdova moka)
- 80g sladkorja v prahu
- pol vrečke vinskega kamna (pecilni prašek)
- pol žličke vanilijevega ekstrakta
Sestavine za nadev:
- 1 velika kisla smetana (z največ maščobe)
- 5-6 žlic kokosove moke
- žličko limoninega soka(iz sveže limone)
- sladkor po želji
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180°C.
- Ločimo rumenjake in beljake.
- Rumenjake in sladkor stepamo, dokler ne dobimo penasto zmes.
- Dodamo moko, kateri smo prej primešali vinski kamen. Zmesi dodamo še vanilin ekstrakt in jo dobro premešamo.
- Iz beljakov stepemo čvrst sneg in ga počasi vmešamo v jajčno zmes. Tega postopka ne delamo več z mešalcem ampak počasi mešamo s spatulo, dokler se vse sestavine dobro ne pomešajo.
- Vzamemo največji pekač, ga obložimo z peki papirjem in zmes na tanko namažemo na pekač.
- Biskvit v ogreti pečici pečemo 10 minut.
- Pečen biskvit prevrnemo na čisto kuhinjsko krpo, odstranimo peki papir, ter ga s pomočjo kuhinjske krpe zvijemo v rolado. Pustimo, da se ohladi.
- Zmešamo kislo smetano, kokosovo moko, limono ter po želji sladkor.
- Rolado odvijemo, jo premažemo z nadevom ter jo spet zvijemo. Preden jo postrežemo, jo dobro ohladimo ter potresemo s sladkorjem v prahu. Najboljša je naslednji dan, ko se vse sestavine lepo povežejo. Obvezno jo hranimo v hladilniku, da ostane sočna.
Opombe:
Kisla smetana za nadev mora biti res polnomastna, z vsaj 20% maščob, saj le tako dobite dobro kremo. Ne bodite presenečeni, če bo krema, ko je zmešate s kokosom, limoninim sokom in sladkorjem nekoliko redka. Pozneje v roladi, ko kokos vpije smetano, postane lepo gosta in kremasta. Kremo naredimo tik, preden jo bomo uporabili, saj jo bomo tako lažje premazali na biskvit.Kot sem še omenila v receptu, za to rolado vzemite res največji pekač, ki ga imate doma, najbolje originalni iz pečice, saj boste tako dobili lepo tanko testo, ki ga boste lahko lepo zvili v rolado.