Galeta je vrsta pite, ki je podobna krostati, vendar je njen izgled dosti bolj rustikalen. Najbolj primerna je za vroče poletne dni, torej takrat, ko imamo na pretek svežega sezonskega sadja. Nanjo paše prav vse sadje, od jagodičevja; malin, borovnic, robid, jagod do sliv, marelic in breskev ter jabolk. Odlično jo dopolni kepica vaniljevega sladoleda, ki se, ko je galetka še topla, raztopi po sadju. Privoščimo si jo lahko tudi v slani obliki, z različno zelenjavo in obvezno ogromno sira.
Galette je kot večina peciva francoski izum, vendar za razliko od slavnega croissanta, ki je dobil svoj pravi pomen komaj v 20. stoletju, začetki ustvarjanja galete segajo dosti dlje v preteklost in sicer v čas normadov. Takrat so jo imenovali gale, ploska pogača, narejena le iz treh sestavin; moke, vode in masla. Struktura testa je podobna listnatemu rogljičku, čeprav je njena izdelava dosti bolj preprosta.
Če za pripravo rahlega biskvita tort in ostalega peciva potrebujemo tople sestavine, pa je pri galeti prav obratno, mrzle oziroma prej ledeno mrzle morajo biti vse sestavine, tako voda in maslo kot tudi moka.
Sestavine:
Testo:
- 210g pirine (domače, bio) ali pšenične mehke moke (domače, bio)
- 80g ajdove moke (domače, bio)
- 1 ½ žličke soli
- 250g mrzlega masla
- 120-140ml ledeno mrzle vode
- 2 žlici ovsene (domače, bio) ali prosene moke (domače, bio)
Nadev:
- 500-600g svežih sliv
- sladkor po želji (rjavi, kokosovov sladkor)
- Pol žičke cimeta
- 1 žlica ovsene ali prosene moke
Priprava:
Testo lahko pripravimo vnaprej.
1. V posodi zmešamo sol in obe moki, narežemo maslo na kocke, odmerimo vodo in vse sestavine posebej damo za 15 minut v zamrzovalno skrinjo. Ta postopek ni nujen ampak, če želimo, da bo testo res »listnato«, pa je zelo priporočljiv.
2. Mešanico mok in soli damo v kuhinjski robot. Na hitro pomešamo, pulziramo. Dodamo na kocke narezano maslo, spet vklopimo kuhinjski robot in večkrat pomešamo, da dobimo grobo, pesku podobno maso. Po malem dodajamo vodo, dokler se testo ne zlepi v grobo kepo. Vode ne sme biti preveč, le toliko, da so sestavine povezane. V kolikor nimamo kuhinjskega robota, lahko za pripravo testa uporabimo »Puff Pastry Cutter«, rezalnik za pripravo listnatega testa (na sliki s sestavinami). Nič ni narobe, če v testu ostanejo majhni koščki masla.
3. Testo razdelimo na štiri dele, vsak del rahlo razvaljamo in položimo enega na drugega ter oblikujemo v ploščato okroglo kepo, ki jo damo v hladilnik, kjer naj počiva najmanj 1 uro in največ tri dni. Ta postopek je potreben, da moka res absorbira vso tekočino in testo pozneje lažje oblikuje.
4. Pečico ogrejemo na 180 °C.
5. Pripravimo nadev tako, da slive razpolovimo, izkoščičimo in narežemo na poljubne koščke.
6. Papir za peko dobro pomokamo, vzamemo testo iz hladilnika in ga na papirju za peko razvaljamo v obliki kroga, debeline nekje 0,5 cm. Po vrhu razvaljanega testa posujemo dve žlici prosene ali ovsene moke ter ga obložimo s slivami. Po slivah posipamo sladkor, ostanek moke ter cimet. Rob testa pustimo prazen ter ga prepognemo preko sliv. Ta lepšo skorjico roba, ga premažemo z stepenim jajcem, kislo smetano ali pa marmelado.
7. Galeto samo s papirjem za peko položimo na rešetke ogrete pečice in pečemo okrog 45 minut, dokler skorjica ne dobi zlato rumene barve. Ko je pečena jo vzamemo iz pečice in počakamo pol ure, preden jo razrežemo in postrežemo. Ne pozabit na sladoled.😉
Opombe:
V kolikor vam okus ajde ni všeč, lahko ajdovo moko v receptu zamenjate s koruzno ali pa jo pripravite le z osnovno pirino oziroma pšenično mehko moko.
Količina sladkorja v receptu nisem dodana, ker se okusi glede sladkosti zelo razlikujejo in si lahko vsak količino priredi po lastni želji, rajši manj kot več, saj lahko sladkor po nadevu dodamo tudi, ko je galeta že pečena.