Ajdovi piškoti

Božično peko piškotov sem začela zgodaj, ker vem, da mi bo decembra, predvsem za pisanje in pripravo receptov, zmanjkalo časa. Obožujem peko in eksperimentiranje z recepti, ne maram pa gore posode, ki vedno ostane med njeno pripravo. No vsaj mislim, da nisem edina, ki nima rada pospravljanja v kuhinji😀 Zato se, če le gre, izogibam deljenja in vaganja vsake sestavine v posebni posodi. Ta recept je eden od tistih, kjer grejo vse sestavine po določenem vrstne redu, vaganju in vmesnim mešanjem v eno posodo 😉

Moja ljubezen do ajde (in čokolade😊) je tem, ki me poznajo in spremljajo moje recepte, znana. Zato tudi pri nas, brez piškotov iz omenjene moke ne gre.

Čokolada v kombinaciji z zemeljskim okusom ajde, daje piškotom še bolj čokoladni okus. Ker so poleg tega, da so tako dobri, še zdrava varianta posladka,  jih lahko brez slabe vesti, pojeste naenkrat več, kot le enega. Vem, da to vsak, ki ma obožuje sladko, rad sliši.

V primerjavi z ovsom, ki je zadnje čase izredno popularen kot zdravo žito, kar tudi je, pa se mi vseeno zdi, da se ajdi dela krivica. Čeprav sta naravno obe brez glutena, ajda v primerjavi z ovsom, vsebuje še več vlaknin, kalija in vitaminov B ter manj nasičenih maščob, zato je priporočljivo, da je pri vašem kuhanju in peki večkrat prisotna.

Sestavine za 24 piškotov:

 • 190g ajdove moke (bio, domača)
 • 80g kokosovega sladkorja
 • 20g kakava v prahu
 • 2 žlički pecilnega praška iz vinskega kamna
 • ¼ žličke soli
 • 120ml vode
 • 60ml kokosovega olja
 • 80g mini čokoladnih kapljic

Priprava:

 1. Pečico segrejemo na 180 °C
 2. V posodi zmešamo vse suhe sestavine, ajdovo moko, kakav v prahu, pecilni prašek, sladkor in sol ter jih z metlico dobro premešamo.
 3. Suhim sestavinam dodamo vodo in olje ter ju s patulo dobro premešamo k ostalim sestavinam. Na koncu v zmes primešamo še čokoladne kapljice. Testo damo za najmanj eno uro v hladilnik ali za 20 minut v zamrzovalnik.
 4. Z žličko zajemamo testo iz posode in ga v razmaku petih centimetrov polagamo na pekač, ki smo ga predhodno obložili z peki papirjem.
 5. Pečemo jih od 7 do 10 min oziroma dokler zgoraj ne ne dobijo suho skorjico.

Opombe

Za pripravo ajdovih piškotov lahko uporabimo tudi rjavi ali bel sladkor ter drugo vrsto olja, rastlinsko, repično, avokadovo ali maslo, seveda za ne vegansko različico.

Čeprav čokoladne kapljice izredno pašejo v piškote, jih lahko, če niste tako čokoladni, v miru izpustite. Prav tako lahko sladkorja dodate nekoliko manj, oziroma več. Osebno se mi zdi 80g prava mera, da dobimo ravno prav in ne presladke piškote.

Piškot ostanejo dobri na sobni temperaturi do 5 dni, v hladilniku se rok trajanja podvoji. Jih pa lahko shranite, tako pečene kot surove tudi v zamrzovalnik, kjer jih hranite do 3 mesecev.

Surove shranite tako, da oblikujete piškote, jih zamrznete na pladnju in ji zamrznjene shranite v škatlo ali vrečko. Pred uporabo jih večer, preden jih hočete speči, iz zamrzovalnika prestavite v hladilnik.