

Domače

Slovensko

Vegansko

Ročno pakirano

Domače

Slovensko

Vegansko

Ročno pakirano
Domača prosena kaša (500g in 1kg)
Hulled Millet
Hirse
Prosena kaša je najbolj znan produkt iz prosa, nastane pa s skrbnim luščenjem zrn, pri čemer odstranimo njihovo trdo zunanjo lupino. Tako dobimo lahko prebavljivo in hranilno sestavino, ki je že stoletja cenjena v naši prehrani. Zaradi svoje nežnosti in vsestranskosti je priljubljena v številnih kulinaričnih jedeh.
Proseno kašo lahko kuhamo v vodi ali mleku, kar nam omogoča široko uporabo v različnih receptih. Skuhana v vodi in obogatena z zelenjavo postane odlična topla priloga k mesnim jedem ali pa lahka in polnovredna samostojna jed. Kadar proseno kašo kuhamo v mleku, ji po kuhanju pogosto dodamo sveže ali suho sadje, skuto ter oreščke, s čimer ustvarimo okusno in hranljivo sladico, primerno za vse letne čase. Iz mlečne prosene kaše lahko pripravimo tudi sočne narastke ali dišeče pogače, ki s svojo nežno teksturo razveseljujejo številne ljubitelje tradicionalnih jedi.
Pomembno je vedeti, da se prosena kaša med kuhanjem rada razkuha ali postane sluzasta, zato jo je pred pripravo nujno dobro sprati z vročo vodo. S tem preprostim korakom ohranimo njeno zrnato strukturo, izboljšamo okus in poskrbimo za prijetnejšo teksturo v končnih jedeh.
Lastnosti:
- Naravno brez glutena – primerna za različne ljudi občutljive na gluten.
- Minimalno predelani produkt – pridobljen s preprostim luščenjem prosa.
- Nevtralnega, rahlo sladkastega okusa – odlično se poveže z različnimi sestavinami in se uporablja za sladke in slane jedi
- Lahko prebavljiva – idealna za vsakodnevno uporabo v kuhinji.
- Preprosta za pripravo – kuhanje v vodi ali mleku je hitro in enostavno.
Uporaba:
🍽️ Topla priloga (namesto riža ali krompirja)
🥘 Samostojna jed (z zelenjavo, skuto ali gobami)
🥣 Jušna zakuha (npr. v ajdovi ali mlečni juhi)
🥗 Hladne solate (v kombinaciji z zelenjavo in stročnicami)
🌶️ Osnova za nadeve (zavitek, bučke, paprike)
🍔 Sestavina polpetov in narastkov
🍰 Sladice (s suhim sadjem, oreščki, medom)
🍚 Zajtrk – mlečna prosena “kašica” s sadjem
Recepti:
Ostali izdelki iz prosa:
- Bio proso
- Bio prosena kaša
- Bio proseni zdrob
- Bio prosena moka
- Bio proseni kosmiči
- Bio proseni napihnjenci
- Domači proseni zdrob
- Domača prosena moka
Vse sveže mlete mlevske izdelke, testenine in dodatno ponudbo lahko dobite tudi v naši butični trgovini ob mlinu na Gornji Bistrica
Od 1,80 € z DDV
Dodatne informacije
Sestava | 100% prosena kaša iz kontrolirane predelave |
Poreklo | Slovenija |
Alergeni | Lahko vsebuje sledi glutena |
Povprečna hranilna vrednost na 100g
Energijska vrednost | 1464kJ/ 350kcal |
Maščobe | 3,9g |
od tega nasičene maščobe | 1,0g |
Ogljikovi hidrati | 69,1g |
od tega sladkorji | 2,1g |
Beljakovine | 11,0g |
Sol | 0,07g |
* zgornje vrednosti lahko nihajo glede na letino
Pakiranje in shranjevanje
Moke in zdrobe v mlinarstvu Kolenko meljemo sproti in jih kot ostale naše izdelke, sproti ročno pakiramo v papirnate vrečke. Za zapiranje uporabljamo belo nit, ki jo na vrečko prav tako ročno zašijemo. Tako ostane moka varno zaprta vse do uporabe. Za odpiranje vrečko postavite z prednjim delom (prepognjen del naj glede stran od vas), proti sebi in začnete odpirat-parat nit od leve proti desni.
Vse kaše in mlevske izdelke, testenine in semena je potrebno hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru.
Mnenja