Domače
Slovensko
Vegansko
Ročno pakirano
Gluten
Domače
Slovensko
Vegansko
Ročno pakirano
Glutena
Domača ječmenova kaša (500g in 1kg)
Barley
Gerste
Ječmenova kaša, znana tudi kot ješprenj, je ena najstarejših in najbolj cenjenih žitnih sestavin v slovenski kulinariki. Pridobljena z luščenjem ječmenovih zrn, ohranja bogato hranilno vrednost in vsestransko uporabnost v različnih jedeh. V Sloveniji je ječmenova kaša tradicionalno uporabljena v jedeh, kot je ričet, ter kot priloga ali osnova za solate. Njena vsestranskost omogoča uporabo v različnih kulinaričnih tradicijah po svetu.
Lastnosti:
- Struktura in barva: Ječmenova kaša ima trdno in zrnato teksturo ter svetlo rjavo do rumenkasto barvo.
- Okusna in vsestranska: Lahko jo pripravimo kot prilogo, v enolončnicah, solatah ali kot zajtrk.
- Zlahka se kombinira: Dobro se poda k različnim sestavinam, kot so zelenjava, meso, začimbe in sadje.
- Enostavna za pripravo: Hitro se skuha in je primerna za različne vrste jedi.
Uporaba:
🍽️Kot prilogo: Skuhamo jo v vodi ali jušni osnovi in postrežemo ob mesnih ali zelenjavnih jedeh.
🍲V enolončnicah: Dodamo jo v ričet ali druge enolončnice z zelenjavo in krompirjem.
🥗 V solatah: Ohlajeno ječmenovo kašo zmešamo z zelenjavo, zelišči in prelivom za osvežilno solato.
🥣 Kot zajtrk: Skuhamo jo z mlekom ali rastlinskim napitkom ter dodamo sadje in oreščke.
Za pripravo ječmenove kaše priporočamo naslednji postopek:
- Namakanje: Ječmenovo kašo čez noč namočimo v vodi, kar skrajša čas kuhanja in izboljša prebavljivost.
- Kuhanje: Uporabimo razmerje 1 del kaše na 3 dele vode. Kuhamo približno 45 minut, dokler zrna ne postanejo mehka.
- Počivanje: Po kuhanju pustimo kašo počivati, da vpije preostalo tekočino in doseže želeno teksturo.
Ostali izdelki iz ječmena:
Vse sveže mlete mlevske izdelke, testenine in dodatno ponudbo lahko dobite tudi v naši butični trgovini ob mlinu na Gornji Bistrici
Od 1,20 € z DDV
Dodatne informacije
Sestava | 100% oluščena ječmenova kaša iz kontrolirane predelave |
Poreklo | Slovenija |
Alergeni | Vsebuje gluten |
Povprečna hranilna vrednost na 100g
Energijska vrednost | 1331kJ/ 318kcal |
Maščobe | 2,1g |
od tega nasičene maščobe | 0,3g |
Ogljikovi hidrati | 63,0g |
od tega sladkorji | 1,1g |
Beljakovine | 9,8g |
Sol | <0,01g |
* zgornje vrednosti lahko nihajo glede na letino
Pakiranje in shranjevanje
Moke in zdrobe v mlinarstvu Kolenko meljemo sproti in jih kot ostale naše izdelke, sproti ročno pakiramo v papirnate vrečke. Za zapiranje uporabljamo belo nit, ki jo na vrečko prav tako ročno zašijemo. Tako ostane moka varno zaprta vse do uporabe. Za odpiranje vrečko postavite z prednjim delom (prepognjen del naj glede stran od vas), proti sebi in začnete odpirat-parat nit od leve proti desni.
Vse kaše in mlevske izdelke, testenine in semena je potrebno hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru.
Mnenja