Proseni njoki

Prosena kaša oziroma oluščeno proso, ni žitarica, je seme, ki po videzu in okusu spominja na žito. Naravno je brez glutena in je odličen vir beljakovin. Bogata je z vitamina B, fosforjem, kalijem, železom in magnezijem. Čeprav jo večina uporablja le kot dodatek pri kuhi repe, se iz prosene kaše da pripraviti ogromno jedi. Najenostavnejša za pripravo sta, prosena kaša kot priloga,  skuhamo jo podobno kot riž, rižota, odlična je mlečna prosena kaša, prosena pogača, pečena prosena kaša….

Na našem jedilniku se znajde v različnih oblikah vsaj 2x tedensko. Tokrat z vami delim recept za italijanske njoke iz prosene kaše, ki so še bolj mehki in kremastega okusa kot klasični krompirjevi. Pripravljeni so le iz dveh sestavin, prosene kaše in riževe moke. Prav tako kot prosena kaša je tudi druga sestavina te jedi, riževa moka, naravno brez glutena.

Prosene njoke lahko postrežemo s priljubljeno omako, pestom ali pa jih le popečemo na olivnem olju in posujemo z parmezanom. Lahko jih ponudite tudi malčkom, od 6 meseca starosti naprej.

V našem mlinu vam ponujamo dve vrsti riževe moke, domača je mleta iz belega riža, bio riževa moka pa iz rjavega riža. Prav tako lahko izbirate med domačo in bio proseno kašo.

Najverjetneje je to glede pripravo najkrajši recept, pa vseeno eden od mojih najljubših😊

proseni njoki

Sestavine:

Priprava:

1. Proseno kašo dobro operemo pod tekočo vodo.

2. Skuhamo jo v vodi, v razmerju 1:2. Kuhamo dokler voda ne izpari, podobno, kot kuhamo riž.

3. Ohladimo jo, dodamo riževo moko in sol ter zamesimo testo, ki ga razrežemo na 4 dele. Iz vsakega dela oblikujemo rolico iz katere narežemo njoke.

4. Zavremo vodo in v njej kuhamo njoke, dokler ne priplavajo na površino, nekje 2-3 minute.

Opombe

Njoke lahko pripravite tudi vnaprej in jih zamrznete do 3 mesecev.

proseni njoki