Proseni krapci

Ali veste, da je bilo proso, ker ima obilo zrn, nekdaj simbol plodnosti in rodovitnosti?

Prosena kaša je bila nekoč najpomembnejša slovenska obredna jed. Kuhali so jo ob krstu, svadbi (poroki), sedmini ter po košnji, žetvi, mlatvi in mletju. Ena od priljubljenih jedi iz prosene kaše, so bili proseni krapci, ki se mi zdi, da so prav pri nas na markovskem (Dolinsko Prekmurje), še vedno zelo pogosto pripravljena sladica. Ker je ena izmed sladic, ki jo moj tast obožuje in zato tašča pogosto peče, se je morala znajti tudi med našimi recepti 🙂

Sestavine za testo:

  • 250g pšenične mehke moke (domača, bio) ali pirine mehke moke (domača, bio)
  • 20g kvasa
  • žlička soli
  • 200ml mleka
  • 1 jajce

Sestavine za nadev:

  • 1l mleka
  • 225g prosena kaša (domača, bio)
  • ščepec soli
  • 2 jajci
  • 500g skute
  • 2-3 žlice sladkorja
  • mali lonček kisle smetana
  • mleti orehe za premaz

Priprava:

1. Iz kvasa, mleka in sladkorja nastavimo kvasec. Pustimo nekaj minut, da naraste.

2. Moko presejemo, vanjo damo kvasec in zamesimo testo. Pustimo, da vzhaja 1 uro.

3. Proseno kašo operemo pod tekočo vodo. Skuhamo jo v mleku, ki smo mu dodali sol. Med kuhanjem jo večkrat premešamo, da se nam ne prismodi. Kašo ohladimo in vanjo zmešamo skuto, jajce, sladkor in po potrebi 2 – 3 žlice kisle smetane.

4. V pekač mer 40x35cm razvaljamo testo, tako, da pokrije celotno površino pekača. Na testo damo proseni nadev.

5. Krapec v predhodno ogreli pečici, ki smo jo ogreli na 180 °C, pečemo okrog 30 minut. Pečenega premažemo s kislo smetano ali orehi. Te pred tem poparimo z nekaj žlicami mleka in po želji sladkamo.

Opombe

Proseni nadev mora biti pred pečenjem bolj redek kot gost, zato mu, če ni, dodajte 2-3 žlice kisle smetane. Če ga premažete z orehi, lahko pekač za nekaj minut postavite v izklopljeno, vendar še vedno ogreto pečico. Vsi ki ste bolj sladki, lahko nanj na koncu potrosite še kristalni sladkor. V hladilniku ga lahko hranimo do nekaj dni, v zamrzovalniku pripravljenega surovega ali pečenega do 3 mesece.