Durum sveže testenine

Durum sveže testenine

Nič ne ogreje telo in dušo bolj kot krožnik testenin s priljubljeno omako. Čeprav se ne prehranjujem vegetarijansko ne rabim na testeninah nič drugega, kot doma narejen svež pesto in veliko skledo solate.
Testenine v receptu sem naredila z durum pšeničnim zdrobom, v dveh okusih, klasične, vendar brez jajc, da so primerne tudi za vegane in z dodatkom špinače. Za pripravo nisem uporabila nobenega strojčka za oblikovanje testenin, le ročni valjček in nož.

Ovsena kaša s pečenimi paradižniki in parmezanom

Ovsena kaša s pečenimi paradižniki in parmezanom

Vsak pozna ovsene kosmiče, pripravljene z mlekom ali jogurtom in z dodatkom sadja, oreščkov, čokolade, ki so kot hladen ali topel obrok za marsikoga nepogrešljiv del prehrane. Le redki pa uporabljajo oves v njegovi prvotni obliki in sicer kot oluščeno žito. Oves...
Tahini

Tahini

Tahini je pasta narejena iz mletih sezamovih semen z dodatkom nekaj olja. Semena pred mletjem lahko bolj ali manj prepražimo ali pa jih pustimo surova. Prepričana sem, da ne obstaja vegan, ki ne bi poznal tahinija, saj je le ta eden od dodatkov pri pripravi humosa, ki je najbolj priljubljen prav pri veganih.

Proseni njoki

Proseni njoki

Prosena kaša oziroma oluščeno proso, ni žitarica, je seme, ki po videzu in okusu spominja na žito. Naravno je brez glutena in je odličen vir beljakovin. Bogata je z vitamina B, fosforjem, kalijem, železom in magnezijem. Čeprav jo večina uporablja le kot dodatek pri kuhi repe, se iz prosene kaše…

Pečena koruzna polenta

Pečena koruzna polenta

Domača polenta iz starinske koruze trdinka je čisto nekaj drugega, kot termično obdelana polenta, ki jo dobite v trgovini. Edini minus je, da se kuha dlje kot instant, ima pa zato toliko bolj izrazit okus po koruzi in je zato neprimerljivo boljša. Večina koruzni zdrob...