Nič ne ogreje telo in dušo bolj kot krožnik testenin s priljubljeno omako. Čeprav se ne prehranjujem vegetarijansko ne rabim na testeninah nič drugega, kot doma narejen svež pesto in veliko skledo solate.
Seveda je najenostavneje v trgovini kupiti že narejene testenine, jih prinesti domov ter skuhati, pa vseeno doma narejene sveže testenine so nekaj posebnega, sam občutek zadovoljstva ob pripravi in okus svežih testenin pa neprecenljiv.
Še vedno kar dosti ljudi, predvsem starejše generacije, izdeluje, predvsem sušene testenine kar doma. Ko sem bila še majhna, sva z mamo delali jušne rezance vsak drugi mesec. To je bil kar velik projekt v majhnem stanovanju s polno mizo testenin, ki so se sušile kar na jedilni mizi.
Takrat je bila izbira svežih in sušenih testenin v trgovini majhna, zdaj jih je različnih vrst in okusov na trgovskih policah ogromno Tudi pri nas, v naši trgovini ob mlinu in v spletni prodaji lahko izbirate med dvema vrstama testenin durum sušenimi jajčnimi testeninami različnih oblik in bio polnozrnatimi sušenimi , ki so brez jajc, vendar različnih okusov in oblik; ajdovi, pirini, pšenični koruzni, kamutovi.
Po povpraševanju in nakupu kupcev v naši trgovini, jih večina doma izdeluje testenine iz ostre pšenične moke TIP400, nekaj iz klasične TIP500, so pa najboljše testenine narejene iz durum pšeničnega zdroba, saj je struktura teh testenin čvrsta in ni bojazni, da bi se razkuhale. Mnogi durum pšenični zdrob označujejo z imenom “durum pšenična moka”, čeprav zaradi veličine granulacije spada med zdrob.
Tudi testenine v receptu sem naredila z durum pšeničnim zdrobom, v dveh okusih, klasične, vendar brez jajc, da so primerne tudi za vegane in z dodatkom špinače. Za pripravo nisem uporabila nobenega strojčka za oblikovanje testenin, le ročni valjček in nož.
Sestavine:
Klasične brez jajc
- 300g durum pšeničnega zdroba
- 1 žlica olivnega olja (ali katero drugo rastlinsko olje)
- 1/2 žličke soli
- 150ml vode
Špinačne
- 300g durum pšeničnega zdroba
- 1 žlica olivnega olja (ali katero drugo rastlinsko olja)
- 1/2 žličke soli
- 80g špinače
- 80-120ml vode
Priprava:
1. V posodi zmešamo durum zdrob in sol. V sredini naredimo luknjo in vanjo vlijemo toplo vodo.
Pri špinačnih zamenjamo vodo z delom pasirane sveže špinače, ki jo zmiksamo z nekaj vode. (količine pri opisu sestavin)
2. Vse sestavine v posodi dobro premešamo z dansko metlico, ki na enostaven način poveže moko z tekočino. Mešamo dokler ne dobimo homogene zmesi. Testo na delovni površini dobro zamesimo, da dobimo gladko testo.
3. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga za najmanj 1 uro damo v hladilnik. Testo lahko pripravimo tudi dan prej.
4. Po počitku testo razdelimo na dva dela in vsak del posebej razvaljamo v pravokotnik, zvijemo in z nožem narežemo željeno širino rezancev. S prsti jih razpremo in oblikujemo gnezda.
5. V loncu zavremo vodo, solimo ter rezance kuhamo 3 – 4 minute.
Opombe:
Namesto sveže špinače lahko uporabimo zamrznjeno pasirano špinačo. V tem primeru zmanjšamo količino dodane vode.
Testenine lahko pustimo na zraku in posušimo, sveže hranimo do 3 dni v hladilniku ali pa jih še sveže zamrznemo, tako, da gnezda posebej na krožniku ali pladnju zamrznemo, ter jih zamrznjene damo v zip vrečko. Take lahko hranimo v zamrzovalniku do 3 mesece. Ob uporabi jih še zamrznjene damo v vrelo vodo in skuhamo.