Domače
Slovensko
Vegansko
Ročno pakirano
Gluten
Domače
Slovensko
Vegansko
Ročno pakirano
Glutena
Durum pšenični zdrob – fini(1kg) NOV IZDELEK!
Durum pšenični zdrob (v italijanščini pogosto imenovan semolina) je grobo mleto zrno trde pšenice (Triticum durum), ki je ena izmed najtrših vrst pšenice in se od navadne (mehke) pšenice razlikuje tako po barvi kot po teksturi. Ima značilno zlato rumeno barvo in nekoliko grobo teksturo. Zaradi svoje sestave – predvsem višje vsebnosti beljakovin in glutena – je izredno primeren za pripravo testenin, kruha, nekaterih vrst peciva in tudi kaš.
Lastnosti:
-
Bogata z beljakovinami (običajno 12–15 %), kar ji daje močnejšo strukturo.
-
Vsebuje več glutena kot navadna pšenična moka, zato je idealna za izdelke, ki morajo obdržati obliko, kot so testenine.
-
Zlato rumena barva je naravna in izhaja iz pigmentov v trdi pšenici.
-
Ima rahlo oreškast okus in bolj grobo teksturo v primerjavi z navadno moko.
Uporaba:
-
Testenine: Durum zdrob je osnovna sestavina za tradicionalne italijanske testenine, kot so spaghetti, penne, fusilli in lasagne. Testenine iz trde pšenice so čvrste, se med kuhanjem ne razkuhajo in imajo prijetno “al dente” teksturo.
-
Kruh in pecivo: Dodaja se krušnim mešanicam za boljšo strukturo in okus. Najpogosteje se uporablja pri pripravi pic, fokač in kruha z družmi oz kruha z daljšim časom fermentacije.
-
Sladice: V nekaterih kulinarikah se uporablja za pripravo sladic, kot so italijanski semolina cake ali orientalske sladice (npr. basbousa).
-
Kaše in žganci: V Sloveniji se iz njega pogosto pripravljajo mlečne kaše, zdrobovi žganci ali jedi kot je zdrobov narastek.
RECEPT:
Ostali izdelki iz durum pšenice:
- Domači durum jajčni široki rezanci
- Domači durum jajčni fidelini
- Domači durum jajčni mali polžki
- Domače durum jajčne krpice
Vse sveže mlete mlevske izdelke, testenine in dodatno ponudbo lahko dobite tudi v naši butični trgovini ob mlinu na Gornji Bistrici
2,50 € z DDV
Dodatne informacije
Sestava | 100% durum pšenični zdrob iz kontrolirane predelave |
Poreklo | EU/Slovenija |
Alergeni | Vsebuje gluten |
Povprečna hranilna vrednost na 100g
Energijska vrednost | 1469kJ/ 351kcal |
Maščobe | 1,1g |
od tega nasičene maščobe | 0,2g |
Ogljikovi hidrati | 72,0g |
od tega sladkorji | 1,2g |
Beljakovine | 11,5g |
Sol | <0,01g |
* zgornje vrednosti lahko nihajo glede na letino
Pakiranje in shranjevanje
Moke in zdrobe v mlinarstvu Kolenko meljemo sproti in jih kot ostale naše izdelke, sproti ročno pakiramo v papirnate vrečke. Za zapiranje uporabljamo belo nit, ki jo na vrečko prav tako ročno zašijemo. Tako ostane moka varno zaprta vse do uporabe. Za odpiranje vrečko postavite z prednjim delom (prepognjen del naj glede stran od vas), proti sebi in začnete odpirat-parat nit od leve proti desni.
Vse kaše in mlevske izdelke, testenine in semena je potrebno hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru.
Mnenja