Oves niso le ovseni kosmiči

»Včasih najbolj preproste stvari prinesejo največje spremembe – pri meni je bil to oves.«

Ko sem iskala nekaj, kar bi me pomirilo in hkrati nahranilo, sem našla ne le rešitev za svoje težave z želodcem, ampak tudi navdih za nekaj večjega: raziskovanje ovsa v vsej njegovi pristni, naravni obliki. In prav to bi danes rada delila z vami – osebno zgodbo, ki se je sčasoma preoblikovala v izdelke našega mlina.

Oves me je navdušil, ne le s svojim okusom, ampak predvsem z močjo, ki mi jo je dal, ko sem jo najbolj potrebovala. V času, ko sem se spopadala z močno želodčno kislino in iskala nekaj nežnega, a hkrati hranljivega, je oves postal moj zaveznik. Pomiril je moj želodec, hkrati pa me napolnil z energijo in občutkom lahkotnosti. Prav zato sem ga želela še bolje raziskati in resnično spoznati.

Ta skromna žitarica me je prevzela s svojo raznolikostjo in nežnim oreškastim okusom. Zame je danes mnogo več kot le živilo – je del moje zgodbe, del mojega vsakdana. Ko sem odkrila, da se za ovsom skriva veliko več kot le kosmiči, sem si zadala cilj: vse te čudovite oblike približati tudi vam.

V pridnih rokah naših mlinarjev – predvsem mojega moža, ki sem mu z svojimi idejami večkrat načela živce☺️ – so poleg klasičnih ovsenih kosmičev in moke začeli nastajati še drugi izjemni ovseni izdelki: škotska in irska ovsena kaša ter nežne, kremaste kašice iz ovsenega zdroba v treh okusih – chia, čokolada in cimet.

Večina pozna oves predvsem v obliki ovsenih kosmičev – ti so priročni in hitro pripravljeni, saj so že termično obdelani: oves se najprej namoči, splošči (stisne) in nato posuši, zato jih lahko uživamo celo brez kuhanja. Zaradi svoje hitre priprave imajo prednosti, a oves – njegov pravi okus ter kremasta in žvečljiva struktura – najbolj zaživijo prav v drugih ovsenih izdelkih, ki so pri nas še precej neznani. Čeprav izhajajo iz iste žitarice, jih lahko z različnimi postopki predelave spremenimo v pestro paleto izdelkov, primernih za različne okuse in recepte.

Oves niso le ovseni kosmiči – je zdravilen, vsestranski in okusen. Osebna zgodba, ki razkriva moč ovsa in izdelke, ki so iz nje nastali.

Tradicija v kremasti obliki z drobnimi žvečljivimi delci

Ko pomislimo na topel, hranilen zajtrk, si pogosto zaželimo nekaj preprostega, a hkrati bogatega – in prav to ponuja Kolenkova škotska ovsena kaša. Navdih zanjo smo našli v starodavni škotski tradiciji, čeprav je osnova zanjo slovenski oves, ki ga v naših mlinih drobno meljemo na kamne iz žive skale. S tem ohranjamo naravno strukturo zrna, brez toplotne obdelave, kar pomeni, da ostane kaša polna hranil in z nizkim glikemičnim indeksom – kar nam daje dolgotrajno sitost brez nihanja energije.

Ko se skuha – bodisi z vodo ali mlekom – se, za razliko od kuhanih kosmičev, ki so sluzasto-kašasti, spremeni v nežno kremasto jed z drobnimi, prijetno žvečljivimi delci. Prav zaradi te strukture je popolna osnova za najrazličnejše okuse: sladkamo jo z medom, posujemo s cimetom, dodamo oreščke ali sadje, lahko pa jo uporabimo tudi za pripravo okusnih sladkih in slanih narastkov.

Škotska ovsena kaša s cimetom

Biscoff pečena škotska ovsena kaša

Naravna moč grobo rezanih ovsenih zrn

Ime vam morda zveni tuje, a v resnici gre za pristen slovenski izdelek. Naša irska ovsena kaša je narejena iz ovsa, ki je pridelan v Sloveniji, nato pa predelan po tradicionalni irski metodi. Gre za t. i. steel cut oats – ovsena zrna, ki niso zmleta v moko ali stisnjena v kosmiče, temveč grobo narezana na 2–3 dele. Ta način obdelave je starodaven, preprost in naraven – tak, kot je bil včasih, ko je bil oves osnovna hrana irskih kmetov in pastirjev.

Prav tako kot pri škotski ovseni kaši tudi tukaj zrna ovsa niso termično obdelana, zato oves ohrani več svoje naravne hranilne vrednosti. Poleg tega ima tako pripravljen oves nižji glikemični indeks. To pomeni, da se sladkor v krvi po obroku dviguje počasneje, zato je občutek sitosti daljši in bolj stabilen, zato je popolna izbira za zajtrk, ki nas drži pokonci tudi skozi najbolj naporen dopoldan.

Irska ovsena kaša je še več kot bogat zajtrk. Je most med tradicijo in sodobno kuhinjo. Podobno kot škotska ovsena kaša je odlična za pripravo klasičnega porridgea, a prav zaradi svoje grobe strukture in čvrste teksture je izjemno uporabna tudi v številnih sladkih in slanih jedeh.

Lahko jo uporabimo kot hranljivo osnovo za zelenjavne enolončnice, vmešamo v slane solate ali postrežemo s pečeno zelenjavo kot alternativo rižu, ječmenu ali ajdovi kaši. Prav tako se izvrstno obnese tudi v sladkih jedeh – v mafinih, narastkih

Irska ovsena kaša je tako odlična izbira za vse, ki v hrani iščejo več teksture brez nepotrebnih dodatkov.

Robidovi mafini z irsko ovseno kašo

Veganska jed priljubljene irske ovsene kaše pridelana in predelane pri nas v mlinu Kolenko

Irka @ Barbara Kokelj

Fina tekstura za nežno in polno kašico

Naše tri ekološke ovsene kašice iz fino mletega ovsenega zdroba so popolna izbira za zdrav in okusen začetek dneva – kremaste, naravno brez glutena, brez aditivov, obogatene z mletimi chia semeni za dodatno hranilno vrednost.

»Preprosta, mehka in nežna – kot topel objem v skledi.«
Za vse, ki prisegajo na osnovne okuse in si radi ustvarijo svoj popoln zajtrk po lastnem navdihu.

Nevtralna različica je nežna in vsestranska, primerna že za dojenčke po 6. mesecu starosti, a ravno zato odlična tudi za odrasle, ki si želijo kašico po svojem okusu – s sadjem, oreščki ali le s kapljico javorjevega sirupa. Je tudi osnova za ostali dve kašici.

»Ko se čokoladna tortica preobrazi v zdrav zajtrk.«
Razvajanje brez slabe vesti – za tiste trenutke, ko si želimo nekaj čokoladnega že zjutraj.

Čokoladna kašica razvaja z razkošnim okusom presnega kakava Criollo in karamelnim pridihom kokosovega sladkorja, ki skupaj ustvarita občutek, kot bi zajtrkovali čokoladno tortico.

»Okus, ki vas v hipu prestavi v kuhinjo babičinega doma – toplo, dišeče in domače.«
Popolna izbira za ljubitelje začimb in vseh, ki si želijo nekaj tolažilnega in bogatega na žlico.

Ljubiteljem začimb bo všeč različica s cejlonskim cimetom, ki s toplimi notami in naravnimi protivnetnimi učinki spominja na cimetove rolice.

Vse tri so preproste za pripravo in primerne za vso družino.


Najbolj kremasta ovsena kašica s cejlonskim cimetom, kokosovim sladkorjem in mletimi chia semeni, nam pričara okus cimetovih rolic, ki se v obliki kremaste kašice kar stopijo v naših ustih.

Ovsena kašica cimet

Oves je res nekaj posebnega – preprost, a hkrati izjemen del naše prehrane.

Z veseljem z vami delim to okusno žito, saj verjamem, da vam lahko prinese užitek in moč v vsakem grižljaju.

Za nas v mlinu oves ni le surovina, ampak navdih, podpora zdravju in osnova za izdelke v katere verjamemo. Vsak izdelek nosi delček naše zgodbe – vloženega znanja, truda in ljubezni do tega, kar delamo. Z vsakim zavojčkom, ki zapusti naš mlin, želimo z vami deliti zgodbo o moči preprostega žita, ki nas vsak dan znova navdušuje.

Upamo, da boste tudi vi odkrili, kako vsestranske in prijetne so lahko ovsene jedi – za vsak dan in vsak okus.

Politika zasebnosti

Ta spletna stran uporablja piškotke, zato da vam lahko zagotovimo najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in opravljajo funkcije, kot so prepoznavanje, ko se vrnete na našo spletno stran in nam pomagate razumeti, katere dele spletnega mesta najdete najbolj zanimive in uporabne.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov lahko prilagajate na zavihkih na levi strani.

Preberite več.