Ti mafini so narejeni z irsko ovseno kašo, ki je, da ne bo pomote slovenska, predelana oziroma rezana v našem mlinu. Ime je dobila po tradicionalni narodni jedi, ki jo pripravljajo v skandinavskih državah. Verjetno vas večina pozna in tudi uporablja oves v obliki kosmičev, ki je predelan tako, da oves namočimo v vroči vodi, stisnemo in posušimo. Pri irski ovseni kaši pa se oves s posebnim strojem nareže na dva, tri dele. S tem postopkom se zmanjša čas kuhanja, vendar oves še vedno obdrži prvinski okus semena. Irski oves ali jekleno rezan oves »steel cut oats« se prebavlja počasneje, kot valjan oves (kosmiči) in ima nižji glikemični indeks. Glikemični indeks nam pove, kako hitro se nam po zaužitji določene hrane dvigne sladkor v krvi. Nižji je glikemični indeks, boljši je za naše zdravje. Podobno kot irski oves, pri nas predelujemo tudi oves na škotski način, Škotsko ovseno kašo »Scottish oats”.
Rezan oves v tem receptu ni predhodno kuhan, temveč samo namočen. Med peko se skuha, vendar je njegova je struktura po peki še vedno žvečljiva, kar daje tem mafinom poseben okus.
Sestavine:
- 160g Irske ovsene kaše
- 300ml vrele vode
- 240ml kefirja (veganski jogurt)
- 60ml rastlinskega olja
- 1 veliko jajce (vegani lahko uporabijo nadomestek jajca, 1 žlica mletih lanenih/chia semen, 3 žlice vode)
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 100g kokosovega sladkorja (rjavi sladkor, klasičen bel sladkor…)
- 150g mehke pirine (bio, domača) ali pšenične moke (bio, domača)
- ½ žličke sode bikarbone
- 1-1/2 žličke pecilnega praška iz vinskega kamna
- ½ žličke cimeta
- ½ žličke soli
- 180g svežih ali 140 g zamrznjenih robid (malin, borovnic….)
Drobljenec
- 1 žlica hladnega masla (lahko tudi kokosovo olje)
- 3 žlice ovsene ali katere druge moke
- 1 žlica kokosovega sladkorja
Priprava:
1. Pečico segrejmo na 180ºC. Model za mafine premažemo z maslom ali pa ga le obložimo s papirnatimi lončki.
2. Irsko ovseno kašo prelijemo z vročo vodo in pustimo stati 15-20 minut. Odlijemo vodo in pustimo, da se kaša nekoliko ohladi.
3. V skledi zmešamo namočeno irsko ovseno kašo, kefir, olje, jajce, ekstrakt vanilje in sladkor.
4. V drugi skledi zmešamo moko, sodo bikarbono, pecilni prašek, sol, cimet. Zmesi dodamo robide in narahlo premešamo.
5. Robide dodamo k mešanici z irsko ovseno kašo in obe masi narahlo premešamo.
6. V posebni posodi z prsti premešamo sestavine za drobljenec (moko, maslo in sladkor)
7. Posodice v pekaču za mafine napolnimo do vrha z pripravljeno maso. Po vrhu potrosimo drobljenec. Mafine pečemo v ogreti pečici 20-25 minut.
8. Ko so pečeni jih odstranimo iz pečice in počakamo, da se nekoliko ohladijo.
Opomba
V kolikor uporabljate zamrznjeno sadje, ga pred uporabo odtalite in odlijte odvečno tekočino.