Škotska ovsena kaša s cimetom

Priznam, zadnje čase sem res obsedena z ovsom in njenimi produkti,  predvsem  ovseno moka, ovseno kašo in škotskim ovsom, ki je pri nas izpodrinil ovsene kosmiče pri pripravi ovsene kaše. Obsedenost z ovsom za razliko od čokolade, ki je moja največja slabost ni niti slaba, glede na to, da je najbolj zdravo žito. Je pa res, da me samo  zdrave lastnosti nekega živila, ne prepričajo, da bi jih jedla, če niso dobre. In ovsena kaša je res dobra!

Škotska kaša je grobo mleta ovsena kaša, pri kateri najdete različno velike delce ovsa, del pa je zmlet v grobo moko/zdrob. Večji delci, dajejo kaši žvečljivo strukturo, mleti pa kremast priokus. Klasično pripravljena kaša, kot jo pripravljajo Škoti že tisočletja je skuhana na vodi, z dodatkom soli, medu in cimeta. Lahko pa jo skuhate tudi z mlekom ali v kombinaciji mleka z vodo.

Cimet in med poskrbita, da je jed preprosta, če pa imate radi bolj eksotičen okus, jo lahko začinite še s kardamom, muškatnim oreščkom, nageljnovimi žbicami in ingverjem. Kašo lahko skuhate za nekaj dni vnaprej in jo pred uporabo samo segrejete. Po želji ji dodate sveže ali suho sadje, čokolado, oreščke ali/in maslo iz oreščkov.


Sestavine za 2 osebi:

  • 150g škotske ovsene kaše
  • 250 ml vode
  • 200ml mleka
  • ščepec soli
  • Sladilo po želji(med, javorjev sirup, kokosov sladkor, rjavi sladkor…)
  • 1/4 žličke cejlonskega cimeta

Za dodatek, toping:

  • 1 banana
  • pest oreščkov(orehi, pecan orehi, lešniki, mandlji…)
  • 1 žlička nerefiniranega kokosovega olja
  • 1 žlička sladkorja

Priprava:

1. V lonec damo škotsko ovseno kašo, vodo, mleko, cimet in sol. Pokrijemo z pokrovom.

2. Ko zavre, kuhamo na zmernem ognju še 10-15 minut. Odstavimo iz ognja sladko in pustimo še nekaj min, da kaša vpije vso tekočino.

3. Medtem sesekljamo oreščke in jih z kokosovim maslo in sladkorjem prepražimo, dokler rahlo ne spremenijo barve. Na kašo narežemo banane in okrasimo z praženi oreščki.