Čokoladna škotska ovsena kaša

Kolenkova škotska domača ovsena kaša je narejena po enakih starih metodah, kot so jih uporabljali že v starodavni Škotski in je na severu Evrope še vedno izredno priljubljena jed. Zmleta je na naših stoletnih kamnih iz prave skale. Ker je grobo mleta, njeni delci manjši od cele kaše, skuha se hitreje, njen okus je kremast, z delci žvečljive kaše, ki dajejo tej kaši polnejši okus. Ker je za razliko od kosmičev nepredelana, ima nižji glikemični indeks in je bolj nasitna. Originalna škotska kaša se kuha z vodo, v razmerju 1:3 do1:5, z dodatkom ščepca soli, sladkorja in cimeta. V sodobni kuhinji, smo vodo po večini zamenjali z različnimi vrstami mleka in dodatkom kakava ali/in oreškov, suhega ali svežega sadja in masla oreščkov.

Pripravimo vnaprej za nekaj dni in jo hranimo v hladilniku. Skuhamo jo po osnovnem receptu brez kakava in ji vsaki dan dodamo drug okus, na primer borovnice, naribana jabolka, jabolčno kašo ali banane za sadno kašo, mlete orehe, lešnike ali pa kakav, kot je v predstavljenem receptu. Kaša je odlična tako topla kot hladna in je odlična kot zdrav obrok za službeno malico.

Za vas sem pripravila mojo najljubšo čokoladno različico, z dodatkom kakava, ter topingom iz masla indijskih oreščkov, čokoladnih kapljic, mandljevih lističev in robid.

Sestavine:


•250ml mleka(navadno ali rastlinsko)
•250ml vode
•150g škotske ovsene kaše
•1-2 žlici kakava
•1-2 sladkorja(kokosov, rjavi sladkor, erytrol..)
•ščepec soli

Toping:
Maslo oreščkov, oreščki, sadje, čokoladne kapljice…

Priprava:

1. V kozico vlijemo vodo in mleko. Dodamo škotsko ovseno kašo, kakav in sladkor.
2. Na zmernem ognju kuhamo približno 15 minut. Če se nam zdi kaša pregosta, dodamo še nekaj tekočine(vode, mleka).
Pred koncem kuhanja še posolimo.
3. Dodamo topig in zajtrk, malica ali večerja je pripravljena.

Video priprave čokoladne škotske ovsene kaše

Opomba:

Po pripravi se začne kaša takoj zgoščevati. Torej, če je ne pojemo takoj, ji dodamo tekočino po želji ter premešamo.

Pravo razmerje tekočine in kaše sem dala okvirno, taka ustreza nam. Čokoladno variano imamo rajši z malo več tekočine.  Na koncu ji dodam še malo mleka in dobro premešam. Klasično škotsko ovseno kašo s cimetom pa pripravim bolj gosto.