Irka

Za 2 osebi (vegansko in naravno brez glutena)

Jed je primerja tudi za FODMAP jedilnik.
Vrsta kaše izvira ravno iz Irske, zato sem jed poimenovala po izvoru, po njej – IRKA.
Kaša je polnega okusa, ki pa jo pridelujejo tudi v Sloveniji – v Mlinarstvo Kolenko
(@mlinkolenko) – Irska ovsena kaša
Tako se mi je porodila ideja, da jo vključim tudi v glavno jed, saj se njena bogata tekstura in
okus odlično dopolnita.
Jed lahko pripravimo ob posebnih priložnostih, saj kaša še ni tako poznana.

Veganska jed priljubljene irske ovsene kaše pridelana in predelane pri nas v mlinu Kolenko

Sestavine:

  • ½ skodelice irske ovsene kaše (od Mlinarstvo Kolenko)
  • 1 ½ skodelice vode
  • ¼ čž soli /malo popra
  • ¼ čž kurkume
  • ¼ čž cimeta
  • ¼ čž dimljene paprike
  • Ščep mletega čilija (ni obvezen)
  • ½ čž limonske trave & timijan
  • 1 JŽ kvasnih kosmičev
  • nasekljano zelenje mlade čebule (2 kom)
  • 12 cvetov brokolija
  • 1 skodelice edameme (zamrznjen)
  • 1 paket dimljenega tofuja
  • 2 JŽ oljčnega olja
  • 1 JŽ olje pomaranče (ali sestava: sok 1/2 pomaranče + 1 čž oljčnega olja)
  • 2 rdeča paprika
  • 2 korenje
  • Rezine buče maslenke (2kom na osebo)
  • 1/2 skodelice pireja hokaido buče (ali maslenke )

Priprava pireja iz buče:


Bučo maslenko prerežemo, spečemo na peki papirju v pečici približno 40 minut, da postane mehka.
Po tem jo spasiramo in preložimo v silikonske modele, da se pire ohladi in zamrzne. Po 24 urah
previdno odstranimo iz modelčkov ter shranimo v PVC vrečki v zamrzovalniku. Ta bučni pire je
odlična osnova za različne jedi – lahko ga uporabimo kot dodatek k pecivu, rižotam, juham ali celo v
smutijih.


Priprava jedi:


Irsko kašo prelijemo z vodo in jo solimo in popramo. Kuhamo jo 20 minut, medtem pa vmešamo prej
pripravljen pire buče ter začimbe – cimet, kurkumo in čili. Ko je kaša kuhana, jo pustimo ob strani, da
nekoliko počiva. Kaša bo postala gostljata, na koncu pa vmešamo še 1 žlico kvasnih kosmičev za
dodaten okus in hranilno vrednost.
Mlado čebulo popražimo na 1 čž oljčnega olja približno 1 minuto, da zadiši. Nato jo vmešamo v že
kuhano irsko kašo in dobro premešamo.
Brokoli in edamame kuhamo v slanem kropu 5 minut. Nato ju splaknemo pod hladno vodo, da
ohranita svežo zeleno barvo. Začinimo s kombinacijo timijana, limonske trave in pomarančnega olja.
Papriko, korenje, rezine buče in dimljen tofu pokapamo z oljem ter začinimo z dimljeno papriko in
soljo. Pečemo v Air Fryerju 10 minut na 180 stopinj, da postanejo lepo hrustljavi. Lahko jih popečemo
tudi v ponvi ali pečici.


Serviramo z dodatki jedem:


Kalčki brokolija, ki dodajo dodatno pikantnost in Kalčki rdeče redkve za svežino.
Kalči in sveže mikrozelenje = Mikrozelenje Šebenik (@mikrozelenje.sebenik)
Potresemo z črnim ali belim sezamom.
Jed lahko postrežemo na dva načina (kot je prikazano na slikah v prilogi). Prav tako je okusna tudi
hladna in je odlična kot malica za s seboj.

Recept in slike:

Barbara Kokelj, avtorica knjig “Veganski priroičnik za tradicionalne kuharje” in “Veganski priročnik 2 – vegansko & brez glutena”