Za 2 osebi (vegansko in naravno brez glutena)
Jed je primerja tudi za FODMAP jedilnik.
Vrsta kaše izvira ravno iz Irske, zato sem jed poimenovala po izvoru, po njej – IRKA.
Kaša je polnega okusa, ki pa jo pridelujejo tudi v Sloveniji – v Mlinarstvo Kolenko
(@mlinkolenko) – Irska ovsena kaša
Tako se mi je porodila ideja, da jo vključim tudi v glavno jed, saj se njena bogata tekstura in
okus odlično dopolnita.
Jed lahko pripravimo ob posebnih priložnostih, saj kaša še ni tako poznana.

Sestavine:
- ½ skodelice irske ovsene kaše (od Mlinarstvo Kolenko)
- 1 ½ skodelice vode
- ¼ čž soli /malo popra
- ¼ čž kurkume
- ¼ čž cimeta
- ¼ čž dimljene paprike
- Ščep mletega čilija (ni obvezen)
- ½ čž limonske trave & timijan
- 1 JŽ kvasnih kosmičev
- nasekljano zelenje mlade čebule (2 kom)
- 12 cvetov brokolija
- 1 skodelice edameme (zamrznjen)
- 1 paket dimljenega tofuja
- 2 JŽ oljčnega olja
- 1 JŽ olje pomaranče (ali sestava: sok 1/2 pomaranče + 1 čž oljčnega olja)
- 2 rdeča paprika
- 2 korenje
- Rezine buče maslenke (2kom na osebo)
- 1/2 skodelice pireja hokaido buče (ali maslenke )
Priprava pireja iz buče:
Bučo maslenko prerežemo, spečemo na peki papirju v pečici približno 40 minut, da postane mehka.
Po tem jo spasiramo in preložimo v silikonske modele, da se pire ohladi in zamrzne. Po 24 urah
previdno odstranimo iz modelčkov ter shranimo v PVC vrečki v zamrzovalniku. Ta bučni pire je
odlična osnova za različne jedi – lahko ga uporabimo kot dodatek k pecivu, rižotam, juham ali celo v
smutijih.
Priprava jedi:
Irsko kašo prelijemo z vodo in jo solimo in popramo. Kuhamo jo 20 minut, medtem pa vmešamo prej
pripravljen pire buče ter začimbe – cimet, kurkumo in čili. Ko je kaša kuhana, jo pustimo ob strani, da
nekoliko počiva. Kaša bo postala gostljata, na koncu pa vmešamo še 1 žlico kvasnih kosmičev za
dodaten okus in hranilno vrednost.
Mlado čebulo popražimo na 1 čž oljčnega olja približno 1 minuto, da zadiši. Nato jo vmešamo v že
kuhano irsko kašo in dobro premešamo.
Brokoli in edamame kuhamo v slanem kropu 5 minut. Nato ju splaknemo pod hladno vodo, da
ohranita svežo zeleno barvo. Začinimo s kombinacijo timijana, limonske trave in pomarančnega olja.
Papriko, korenje, rezine buče in dimljen tofu pokapamo z oljem ter začinimo z dimljeno papriko in
soljo. Pečemo v Air Fryerju 10 minut na 180 stopinj, da postanejo lepo hrustljavi. Lahko jih popečemo
tudi v ponvi ali pečici.
Serviramo z dodatki jedem:
Kalčki brokolija, ki dodajo dodatno pikantnost in Kalčki rdeče redkve za svežino.
Kalči in sveže mikrozelenje = Mikrozelenje Šebenik (@mikrozelenje.sebenik)
Potresemo z črnim ali belim sezamom.
Jed lahko postrežemo na dva načina (kot je prikazano na slikah v prilogi). Prav tako je okusna tudi
hladna in je odlična kot malica za s seboj.
Recept in slike:
Barbara Kokelj, avtorica knjig “Veganski priroičnik za tradicionalne kuharje” in “Veganski priročnik 2 – vegansko & brez glutena”