Tahini

Recept za pripavo tahinija ni tipičen recept, ki bi ga lahko pričakovali med mojimi recepti. Ker pa ga uporabljam pri pripravi sladic in bo kmalu med recepti tudi prva sladica, ki ga vsebuje, sem se odločila, da ga vam, ki ga ne poznate, predstavim. Doma pripravljen je meni osebno dosti boljši od kupljenega, saj lahko eksperimentiram z praženjem semen, gostoto paste in njegovo slanostjo.

Tahini je pasta narejena iz mletih sezamovih semen z dodatkom nekaj olja. Semena pred mletjem lahko bolj ali manj prepražimo ali pa jih pustimo surova. Prepričana sem, da ne obstaja vegan, ki ne bi poznal tahinija, saj je le ta eden od dodatkov pri pripravi humosa, ki je najbolj priljubljen prav pri veganih.

Se pa tahini ne uporablja le za humos, lahko ga uporabimo povsod, kjer se uporabljajo musi oreščkov. Odlično se ujema z čokolado, v tej kombinaciji je meni tudi najljubši. S tahinijem popestrimo okus brownijem, piškotom, pripravimo čokoladno tahinijev nadev, tahini torto. Dodamo ga k omakam, testeninem, mesu. V kombinaciji z nekaj vode, limone in začimb, dobimo odličen solatni dresing …., skratka uporaba tahinija je neskončna 😊 In ker sezam ne spada med oreščke, ga lahko uporabljajo tudi tisti, ki so alergični na oreščke.

Čeprav izvira iz Perzije, kjer so ga imenovali »ardeh«, pa se je zanj ohranil arabski izraz za mleta sezamova semena – tahini.

Poleg mineralov, kot so magnezij, železo in kalcij, vsebuje tahini več beljakovin kot mleko in oreščki, je pa tudi bogat vir vitaminov B in vitamina E.

In smo pri receptu. Moj tahini mora biti pred mletje obvezno tostan, se pravi semena sezama pražena. Včasih jih prepražim le za odtenek, včasih nekoliko bolj, vendar ne preveč, da potem pasta ni pregrenka, včasih pride do upsa in so semena ne namerno preveč pražena. Res vam polagam na srce, semena v ponvi medtem, ko se pražijo pazite ves čas. Solim, ga res minimalno, že zaradi tega, ker ga uporabljam večinoma v kombinaciji z čokolado. Moj blender ni med najmočnejšimi, zato ima med mletjem kar nekaj pavz.

In bodite potrpežljivi pri mletju, še posebej, če nimate močnega blenderja. Da ne boste kot jaz, ko sem ga delala prvič, sem ga mislila pri polovici priprave vreči v koš. In dobro, da sem si premislila, ker je na koncu izpadel tako dober, da ga pripravljenega ne kupim več.

tahini - sezamova pasta

Sestavine za pripravo manjše stekleničke tahinija:

Priprava:

  1. Pripravimo ponev, vanjo damo sezam in ga pražimo, dokler ne začnejo spreminjati barve. Ker je ponev vroča in se lahko semena pražijo, tudi še ko smo jih že odstavili iz ognja, jih presipljemo v posodo, kjer jih pustimo, da se popolnoma ohladijo.
  2. Ohlajena jih damo v blender in zmeljemo. Od moči blenderja je odvisno, kako dolgo bomo mleli semena in koliko olja bomo dodali tahiniju. Vsekakor vmes malo izklopimo blender, da si spočije in potem nadaljujemo z mletjem. Ko so semena zmleta do zrnaste strukture, postopoma dodamo olje in sol ter meljemo, dokler ne dobimo gladke kreme.

Opombe:

Tahini lahko pripravite tudi brez predhodnega praženja sezamovih semen, vendar imajo pražena bolj oreščkast okus.