Vsak pozna ovsene kosmiče, pripravljene z mlekom ali jogurtom in z dodatkom sadja, oreščkov, čokolade, ki so kot hladen ali topel obrok za marsikoga nepogrešljiv del prehrane.
Le redki pa uporabljajo oves v njegovi prvotni obliki in sicer kot oluščeno žito. Oves oziroma ovsena kaša spada med najbolj zdrava žita na svetu. Naravno je brez glutena, ima slasten okus po oreščkih in konsistenco riže ter je polna vlaknin, vitaminov in antioksidantov.
Za razliko od ovsenih kosmičev, ki so predelani, pa ima ovsena kaša tudi nižji glikemični indeks in je bolj sitostna. Uporabimo jo lahko kot prilogo, dodatek enolončnicam ter hladno kot solato.
Moj najljubši recept iz ovsene kaše, ki je pri nas že nekaj časa popolnoma zamenjala klasičen riž je preprosta brezmesna rižota. Sem velika oboževalka pečenih paradižnikov v olju in jih dodajam k testeninam, v omake, torej ni nenavadnega, da so znašli tudi v tem receptu.
Jed lahko postrežete kot samostojen obrok, prilogo ali pa z dodatkom mesa, tofuja ali seitana popestrite rižoto, čeprav je odlična le z dodatkom velike sklede solate.
Sestavine:
- 1 skodelica (250ml) ovsene kaše ( domača, bio)
- 2,5 skodelici (250ml) oz. 650ml jušne osnove
- 2 žlici olivnega olja
- 1 velika ali dve manjši čebuli
- 1 strok česna
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 6-8 pečenih paradižnikov v olju
- 100g naribanega parmezana
- peteršilj
Priprava:
- Ovseno kašo operemo ter jo čez noč namočimo, da skrajšamo čas kuhanja.
- Pred kuhanjem jo odcedimo, prelijemo z jušno osnovo in kuhamo, dokler tekočina ne povre.
- V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo, dodamo strt česen in paradižnikovo mezgo.
- Čebuli dodamo kuhano ovseno kašo, ter kuhamo še nekaj minut. Tik pred koncem kuhe kaši dodamo pečene paradižnike, peteršilj ter naribani parmezan. Jed premešamo in postrežemo. Za vse ljubitelje parmezana, ga žlico dodamo še na vrh jedi.