Proseni gres s popečeno banano

Gresi so moj “comfort food”. Če rabim nekaj za boljše počutje, hitro pripravljen obrok ali le sladico med obroki je to hrana, ki mi da energijo in takoj izboljša počutje. Z dodatkom popečenih oreščkov, domačih marmelad ali pečenega sadja je ta hitro pripravljen obrok prava poslastica. Najboljši so mi še topli, sveže pripravljeni, lahko pa jih uživamo tudi mrzle.

Še posebej si zadnje čase rada pripravim gres iz prosenega, ajdovega ali riževevega zdroba , Iz ostalih, koruznega, pšeničnega, pirinega in kamutovega pa pripravljam žgance, cmoke kot prilogo, žličnike za juho, sladke cmoke. V pripravi je nekaj od teh receptov.

Recepti pripravljenih iz zdrobov:

Sestavine za dve osebi:

  • 500ml mleka (rastlinskega ali navadnega)
  • 70-80g prosenega zdroba (domači, bio)
  • sladilo po želji (javorjev sirup, sladkor, kokosov sladkor…)
  • ščepec soli
  • 2 banani
  • žlička kokosovega olja
  • nekaj oreščkov(orehi, mandlji pekan orehi…)

Priprava:

  1. V manjši lonec damo mleko in ga segrevamo, dokler skoraj ne zavre.
  2. Dodamo zdrob in sol ter ob stalnem mešanju kuhamo do zgostitve (nekaj minut). Če se vam zdi gres preredek, lahko dodate še nekaj zdroba. Računajte, da še gres nekoliko zgosti, tudi, ko je že kuhan.
  3. Pred koncem kuhanja zmečkamo eno banano in jo primešamo kuhanemu gresu. Po želji sladkamo z izbranim sladilom.
  4. Drugo banano prerežemo po dolgem. V ponvi segrejemo kokosovo olje in na njem na hitro popečemo banano ter nekaj oreščkov. Pred koncem peke na banano in oreščke pokapljamo nekaj kapljic medu ali javorjevega sirupa.
  5. Gres vlijemo v skodelici. Na vsako damo pol popečene banane in oreščke ter postrežemo.