Sočna zdrobova torta z mandlji in kremnim sirom

Sladica, ki me spominja na otroštvo in mojo babico. Oboževala sem vonj njene kuhinje, ki je dišala po jabolkih in cimetu. Tako dobro se spomnim vznemirjenja in pričakovanja, vedno, ko smo šli v nedeljo k njej na obisk, saj sem vedela, da nas bo tam vedno čakala ena od njenih odličnih sladic. Še posebej mi je ostal v spominu zdrobov biskvit oziroma “grez kocke”, kot smo jih imenovali takrat. Sladka in sočna sladica s čokoladnim prelivom. Vedno sem prevrnila sladico in prvo pojedla spodnji del in na koncu čokolado. 😊

Tokrat sem zdrobov biskvit malce posodobila. Tako sem pšenični zdrob zamenjala za pirinega, namesto orehov uporabila mandlje in ker vsi v naši družini niso feni čokolade kot jaz, sem vrh premazala s kremo iz kremnega sira. In sladico sem naredila v obliki torte.

Sestavine za biskvit:

  • 3 večja jajca
  • 100g rjavega ali kokosovega sladkorja
  • 3 večja jabolka
  • 100ml olja
  • 100ml mleka
  • 120g mletih mandljev
  • 250g pirinega zdroba (domači, bio)
  • 1 pecilni z vinskim kamnom
  • žlička cimeta

Sestavine za kremo:

  • 150g kremnega sira
  • 240ml sladke smetane za stepanje
  • 70g sladkorja v prahu
  • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta

Priprava:

1. Olupimo jabolka in jih naribamo.

2. Dobro premešamo zdrob in vinski kamen.

3. V posodo damo jajca in sladkor ter stepamo, dokler ne dobimo penaste zmesi, 4-5 minut. Postopoma dodamo olje, mleko in zdrob z vinskim kamnom. Na koncu primešamo mandlje, naribana jabolka in cimet.

4. Zmes damo v okrogli model premera 24 cm in pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C, okrog 30 minut.

Medtem, ko se torta hladi, pripravimo kremo. Zelo pomembno je, da sta kremni sir in sladka smetana zelo hladna. Pred uporabo ju lahko za nekaj minut damo v zamrzovalnik.

1. Posebaj zmiksamo kremni sir in sladkor. V drugi posodi stepemo sladko smetano, dokler ne postane čvrsta. Pazite, da je ne premiksate in dobite maslo.

2. Sladko smetano po delih dodajamo kremnemu siru in narahlo mešamo s spatulo, dokler ne porabimo vse smetane.

3. Ko se torta ohladi, jo premažemo s kremo ter okrasimo s prepraženimi sesekljanimi mandlji.

4. Torto do uporabe hranimo v hladilniku.

Opombe

Namesto mandljev, lahko uporabite katerekoli vaše najljubše oreščke, indijske, navadne orehe, ameriške orehe…

Za okrasitev mandlje prepražimo na žlički kokosovega masla ali agavinega sirupa.

Če vam je ljubša čokolada, naredite za preliv čokoladni ganashe, tako, da segrejete 210ml sladke smetane(najmanj 30%m.m.) in vanjo nalomite 100g čokolade. Mešajte, dokler se čokolada ne stopi in jo prelijte po torti.