Krofi so sladica, ki pustu poleg mask dajejo pravi pomen. Čeprav so zadnja leta izjemno popularne dietne različice krofov, pa sem mnenja, da so krofi ena od sladic, ki mora obdržati klasične sestavine za pripravo testa. Večina nas jé krofe le za pusta in takrat morajo biti ta pravi.
Letos sem se odločila za mini varianto. Niso ne miške, ne tipični okrogli krofi, so mini krofki, ki sem jih oblikovala v obliki romba. Polnjeni so z najboljšo, doma narejeno vaniljevo kremo in posipani s cimetovim sladkorjem. Testo zanje je klasično, bogato z jajci in maslom ter mešanico ostre in mehke pirine moke. Poleg kvasa sem testu dodala še pecilni prašek iz vinskega kamna, ki prepreči olju, da se ob peki preveč vpije v testo. Za cimetov sladkor sem uporabila cejlonski cimet, ki je meni osebno dosti boljši od kitajskega (ta je tisti, pri katerem na embalaži piše samo cimet ).
Sestavine za testo:
- ½ kocke kvasa
- 200ml mleka
- 1 žlička sladkorja
- 250g pirine mehke moke (domača, bio) ali pšenične mehke moke (domača, bio)
- 250g pirine ostre moke (domača, bio) ali pšenične ostre moke (domača, bio)
- 5g pecilnega praška iz vinskega kamna
- 3 rumenjaki
- 50g masla (stopljenega)
- 1 žlica kisle smetane
- Žlička vaniljeve paste ali nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta
- naribana lupina pol bio limone
- Ščepec soli
ter še:
- sončnično olje
- sladkor v prahu
- cejlonski cimet
Sestavine za vaniljevo kremo:
- 1 jajce in 1 rumenjak
- 50g sladkorja v prahu
- 2 žlici koruznega škroba
- Pol stroka vanilje ( vaniljeva pasta, ekstrakt vanilje)
- 300ml mleka
- 1 žlička masla
Priprava:
Vem, da se ponavljam ampak je ta podatek izjemno pomemben za dobro peko vseh vrst peciva. Torej jajca in moka morajo biti sobne temperature.
- Segrejemo mleko, da je mlačno, od 35°C- 40°C. Vanj damo kvas in sladkor. Pustimo, da počiva 15 minut.
- V posodi zmešamo obe moki, dodamo vinski kamen ter jo presejemo.
- Moki dodamo pripravljeni kvasec, rumenjake, stopljeno maslo, kislo smetano, limonino lupino, vaniljo in sol.
- Iz sestavin ročno ali z kuhinjskim robotom zamesimo testo. Testo z kuhinjskim robotom mesimo 10 min. ročno nekoliko dlje. Pustimo, da na toplem vzhaja 1 uro.
- Testo raztegnemo ali z valjarjem razvaljamo na debelino 1-2 cm. Z nožem za pico razrežemo testo na majhne rombe ali kocke (slika spodaj), pokrijemo z kuhinjsko krpo in pustimo 15 minut, da testo še malo naraste.
- Segrejemo olje. Olje je segreto pri temperaturi med 170°C-180°C. Fajn je imeti kuhinjski termometer, če ga nimamo, pa si pomagamo z kuhalnico. Z držalom jo pomočimo v olje in ko se začnejo okrog ročaja delati mehurčki je olje pripravljeno za peko.
- Krofke z vzhajano (zgornjo) stranjo, obrnjene navzdol, polagamo v olje. Na obeh straneh jih pečemo do zlato rjave barve.
- Pečene polagamo na papirnato brisačo, ki vpije odvečno maščobo.
- Z pomočjo brizgalne vrečke napolnimo krofke z vanilijevo kremo.
- V skodelici zmešamo sladkor v prahu in nekaj cejlonskega cimeta. Nisem navajala točne količine cimeta v sladkorju, ker je le ta odvisna od tega, kako aromatičen cimetov sladkor vam je všeč. Sama na 3 žlice sladkorja v prahu dam četrtino žličke cimeta.
- Krofke posipljemo ali povaljamo v sladkorni mešanici.
Priprava vaniljeve kreme:
Med vzhajanjem testa pripravimo vaniljevo kremo
- Jajce, rumenjak in sladkor zmešamo z metlico, dodamo koruzni škrob in dobro premešamo, da ne ostanejo grudice.
- V kozico vlijemo mleko, ki smo mu dodali vaniljo in ga povremo.
- Segreto mleko počasi med mešanjem z metlico vlivamo v jajčno zmes.
- Prelijemo nazaj v kozico in ob stalnem mešanju kuhamo, dokler se krema ne zgosti(nekje 2 minuti). Na koncu primešamo maslo.
- Kremo pokrijemo z prozorno folijo in hranimo v hladilniku do uporabe.
Opombe:
Če se izogibate kremi narejenih iz svežih jajc, lahko za polnjenje krofkov uporabite “instant vaniljevo kremo”.
Za pripravo rabimo 1 vrečko instant vaniljevega pudinga (Dr. Oetkar, Galetta vaniljev puding brez kuhanja) , 500ml mleka, 100ml sladke smetane in nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta. Vse sestavine damo v posodo in z električnim mešalcem stepamo, najprej na nizki, nato na najvišji hitrosti 1-2 minuti. Kremo prav tako kot jajčno pokrijemo z prozorno folijo in jo do uporabe hranimo v hladilniku. Kreme je več kot jo boste potrebovali za polnjenje krofkov. Lahko uporabite tudi polovično količino, vendar sama delam iz cele vrečke, ker drugače pol prazne vrečke pudinga ponavadi roma v koš. Je pa krema odlična tudi kot desert na žlico in sigurno tudi narejena na bo ostala viška 🙂