Popestrite svoj sendvič z domačimi fit žemljicami. Te polnozrnate žemljice polne okusa in hranil, so odlična osnova za vaš najljubši sendvič. Narejene so iz sveže mletih mok, polnozrnate v kombinaciji z temno moko in seveda brez vseh dodanih aditivov.
Torej moka, semena, voda, sol, kosmiči, nekaj vašega časa in topla pečica je vse, kar potrebujete, da dobite te odlične polnovredne žemljice.
Izbira mok, ki jih lahko uporabite v tem receptu je velika; pirina, pšenična, ržena, kamutova polnozrnata moka, za rahlost sredice pa se lahko doda pirina, pšenična črna ali pšenična polbela moka.
V receptu sem uporabila pirino polnozrnato in črno pirino moko, od semen pa sončnična in pražena sezamova semena, ter za posip ovsene kosmiče.
Žemljice lahko spečete, ohladite in zamrznete ter v zamrzovalniku hranite do 3 mesece.
Sestavine:
- 400g pirine črne, pirine bele moke ali pšenične TIP850
- 150g pirine, pšenične, ržene ali kamutove polnozrnate moke
- 350ml vode
- 5g suhega kvasa
- 100g semen po izbiri ( sončnična, bučna, sezamova, chia semena)
- 2 žlički soli
- 1 žlica olivnega ali katerega drugega rastlinskega olja
- kosmiči
- rižev zdrob ali moka za posip pekača
Priprava:
- Moko, semena, sol in kvas damo v večjo posodo. Dodamo vodo in olje ter z dansko metlico mešamo, dokler se vse sestavine dobro povežejo. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo počivati 1 uro.
- Zmes še vedno nima prave oblike testa, se pa že v njej počasi razvijajo glutenske vezi, vendar, ker še niso dovolj močne, potrebujejo nekaj naše pomoči. Da dobimo obliko testa, zmes večkrat zgibamo, tako, da primemo testo na robu posode in ga prepognemo proti sebi, nadaljujemo v smeri urinega kazalca, dokler ne naredimo celega kroga. Testo pokrijemo in pustimo, da še malo vzhaja. V spodnjem videu je na hitro prikazan cel postopek izdelave fit žemljic.
- Po pretečene pol ure, testo prevrnemo na pomokano delovno površino in raztegnemo v pravokotnik, ki ga zložimo v obliki pisma, ter oblikujemo v obliko žoge. Še enkrat damo vzhajat dokler se testo ne podvoji.
- Na pomokati površini testo razvaljamo v pravokotnik, debeline 2-3 cm. Iz njega izrežemo trikotnike (slika), potresemo s kosmiči in jih preložimo na pekač, ki smo ga prej potresli z riževim zdrobom ali moko. Če nimamo zdroba uporabimo papir za peko.
- Žemlice na pekaču pokrijmo in ta čas, ko se ogreva pečica, pustimo še enkrat vzhajati.
- Pečico segrejemo na 220°C. Žemljice poškropimo z vodo in v ogreti pečici pečemo 25-30 minut.
Video priprave:
“Fit žemljice”
Opombe:
Testo lahko pripravimo dan prej in ga pustimo v hladilniku do 24ur. Pečene žemljice posebej zamrznemo in jih sproti jemljemo iz skrinje. Pazimo le, da so ločeno shranjene stran od mesa in ostalih živil.
Če ne maramo semen jih lahko v receptu izpustimo ali zamenjamo za orehe.
Odlično se v žemljice podajo pražena sezamova semena. Pred uporabo jih v ponvi na hitro popražimo. Popražijo se hitro, zato pazite, da se vam ne prismodijo.