Borovničeve krhke palčke

Še ena od naših priljubljenih “to go” sladic.
Enostavna za pripravo, z dodatkom polnozrnate  moke in kosmičev, pa spadajo borovničeve krhke palčke med polnovrene sladice. Pri nas se ta priljubljena sladica največkrat speče kar med peko kruha ali katere druge jedi. Seveda lahko kamutovo polnozrnato moko, zamenjate z katero od drugih polnozrnatih mok, kot npr. za pirino, pšenično ali rženo polnozrnato moko, prav tako lahko namesto ovsenih izberete katero drugo vrsto kosmičev. Pri nas lahko izbirate kar med sedmimi različnimi vrstami.

Sestavine za testo:

• 100g pirine (domača, bio) ali pšenične (domača, bio) mehke moke
• 100g kamutove polnozrnate (domača, bio)
• 50 g rjavega sladkorja
• 40 g  ovsenih kosmičev (ali katere od ostalih vrst)
• 1/2 žličke pecilnega iz vinskega kamna
• ¼ žličke soli
• 110g masla(mrzlega)
• 1 jajčni rumenjak

Nadev:

• 200g zamrznjenih borovnic
• 1 žlica limoninega soka
• 50 g sladkorja
• 1žlica koruznega škroba

Priprava:

1. Pečico segrejemo na 180 °C. Pripravimo podolgovat pekač mer 23 ×18cm in ga obložimo z papirjem za peko tako, da na daljši strani visi iz pekača.
2. V srednje veliki posodi zmešami vse suhe sestavine, obe moki, pecilni iz vinskega kamna, kosmiče, sladkor in sol.
3. Maslo narežemo na kocke in z prsti vmešamo ostalim sestavinam. Na koncu prav tako s prsti primešamo še jajce.
Testo ne smemo mešati predolgo, saj mora ostati v obliki drobljenca.
4. 2/3 testa vsipljemo v pekač in z konicami prstov pritisnemo ob dno, tako da dobimo ravno površino.
5. Nadev pripravimo tako, da segrejemo borovnice, jim dodamo sladkor, limonin sok in na koncu še koruzni škrob. Zmes povremo, da se začne gostiti. Odstavimo iz ognja.
6. Na testo v pekaču razporedimo nadev in nanj potrosimo preostanek testa.
7. Pečemo 40-45 minut dokler vrh ni zlato rjave barve.
8. Pečene ohladimo v pekaču in jih z pomočjo papirja za peko, dvignemo iz pekača. Hladimo jib še kakšmo uro, preden jih narežemo na palčke.
9. Če jih hočemo jesti z roko, jih damo za pol ure v hladilnik.

Opombe:

Nadev lahko zamenjate za katero drugo jagodičevje, maline, robide, jagode…Za srednje veliki pekač podvojite količine. Dobro se hranijo tudi v zamrzovalniku, kjer jih lahko shranite do dveh mescev.