Užitno piškotno testo

Ja, prav ste prebrali, užitno piškotno testo, ki ni pečeno ampak se jé surovo.

Priznajte, le redko kdo v otroštvu ni šaril s prsti po posodi, v kateri je mami mešalo testo za piškote in ga jedel, še preden se je spremenilo v piškote 😊 No enim je surovo piškotno testo še vedno všeč in ko sem pred leti naletela na recept o užitnem piškotnem testu, ki je dejansko namenjeno, da se zaužije surovo je bilo to zame odkritje, ki sem ga bila neizmerno vesela. Eksperimentiranj je bilo veliko, z različnimi vrstami mok in dodatkov, bom pa tu predstavila klasičen recept, na osnovi katerega je nastal tudi ta recept Ovsene energijske kroglice

Verjetno se sprašujete, če je varno jesti surovo piškotno testo. Naj vas pomirim, ta recept je popolnoma varen. V testu ni nobenih jajc, moka pa je pred uporabo termično obdelana oziroma segreta. Čeprav načeloma moka ni kontaminirana je najbolje, da se termično obdela.

Dodaten plus tej sladici, ki vas res lahko zasvoji je, da daste vse sestavine v posodo, dobro premešate in sladica je končana. Torej tudi za tiste, ki ste nevešči pri pripravi sladic, je priprava le te čisto enostavna.

Piškotnemu testu lahko primešate tudi oreščke, suho sadje, smartis bombončke, maslo oreščkov, skratka, izbira dodatkov je neomejena. Če vam je bolj všeč čokoladna varijanta, nekaj moke zamenjajte z kakavom v prahu.

Sestavine:

 • 90g pirine ostre moke (domača, bio), 90g pirine mehke moke( domača, bio) ali 180g ovsene moke (domača)
 • 90g masla (kokosovo olje)
 • 85g rjavega sladkorja (kokosov sladkor), javorjev sirup ali med
 • ¼ žličke soli
 • 3 do 4 žlice mleka (navadno ali rastlinsko)
 • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
 • 110g čokoladnih kapljic

Priprava:

 1. Raztopimo maslo in ga ohladimo.
 2. Moko damo v posodo, ki je primerna za segrevanje v mikrovalovni pečici. Mikrovalovno pečico damo na najvišjo stopnjo in moko v njej segrevamo 1 minuto. Če nimamo mikrovalovke, lahko moko segrejemo tudi v pečici, ki jo predhodno segrejemo na 175°C. Pekač obložimo z peki papirjem in nanj posujemo moko. Moka segrevamo 5 minut. Pred uporabo jo dobro ohladimo,
 3. V posodo damo raztopljeno in ohlajeno maslo, dodamo sladkor, ohlajeno moko, sol, vaniljev ekstrakt in dobro premešamo. Ker bo testo nekoliko suho, mu dodamo nekaj žlic mleka, da dobimo enakomerno piškotno testo. Na koncu primešamo čokoladne kapljice.
 4. Piškotno testo damo v steklene kozarce in postrežemo.

užitno piškotno testo, piškoti, keksi recepti

Opombe

Ker se moka pri segrevanju rada sprime, jo je pred uporabo potrebno presejati.

Ovsena moka naravno ne vsebuje glutena in je najbolj zdrava od vseh mok, zato jo je v tej sladici vredno poskusiti. Ker je nekoliko bolj suha od klasične moke, ji dodajte kakšno žlico mleka več. Mleko lahko zamenjate tudi z jabolčno čežano.

V hladilniku ga lahko hranite do 5 dni, v zamrzovalniku do dva meseca.