Ovsene energijske kroglice

Rada imam sladko. Pa ne toliko tortice in drugo pecivo, čeprav se jih ne branim, če mi jih kdo ponudi😊, kot kakšno dobro čokolado, pralineje in podobne sladke zadeve. Ker poskušam omejiti rafiniran sladkor, nam sladke prigrizke pripravljam kar sama. Saj ne, da se kdaj ne pregrešim z kakšno kupljeno sladkarijo, ampak tega je vedno manj.

Ovsene energijske kroglice so ene izmed mojih najljubših zdravih sladkih pregreh. Narejene so iz naše sveže mlete polnozrnate ovsene moke, brez rafiniranega sladkorja in z doma narejenim arašidovim maslom. Seveda na njih ne sme manjkati čokolada, ki jo sicer pri teh kroglicah lahko izpustite, ampak zakaj bi jo??? No, razen, če je izrecno ne marate.

ovsene energijske kroglice

Sestavine:

  • 100g polnozrnate ovsene moke
  • 120g arašidovega masla (masla indijskih oreščkov, mandljevega masla, lešnikovega masla…)
  • 60g medu
  • 1-2 žlici jabolčne kaše
  • 200g temne čokolade
  • 1 žlica kokosovega masla(hladno stiskanega oziroma nerafiniranega)

Priprava:

1. Med in arašidovo maslo segrejemo toliko, da se poveže, dodamo ovseno moko in dobro premešamo.

2. Masi dodamo jabolčno kašo in še enkrat premešamo.

3. Oblikujemo kroglice, teže 18-20g, dobimo jih okrog 20. Zložimo jih na krožnik ali pladenj, ter damo v zamrzovalnik, da se strdijo.

3. Na vodno kopeli raztopimo čokolado, ki smo ji dodali kokosovo maslo.

4. Kroglice oblijemo s čokolado in jih položimo na papir za peko. Pustimo, da se posušijo. Najboljše so, če se hranijo v hladilniku.

Kompaktnost mase za kroglice je odvisna predvsem od gostote arašidovega masla. Če si ga ne delate sami doma, res priporočam nakup 100% arašidovega masla, brez dodatka palmovega olja. Jabolčne kaše dodamo toliko, da maso še lahko oblikujemo v kroglice. Lahko jo zamenjamo z mlekom, vendar bolj priporočam uporabo jabolčne kaše. Dobite jo v vseh bolje založenih samopostrežnih trgovinah ali pa si jo pripravite kar sami.

Opombe:

Če imam namen vzeti kroglice s sabo na pot, stabiliziram čokolado. To pomeni, da je bolj obstojna tudi na sobni temperaturi. Postopek ni toliko kompliciran, vendar pa zanj rabimo kuhinjski  termometer. 2/3 čokolade stopimo na vodni kopeli. Temperatura čokolade mora biti od 46°C do maksimalni 48°C. Raztopljeno čokolado odstavimo in ji dodamo preostalo čokolado. Mešamo dokler se ne stopi. Počakamo, da temperatura čokolade pade na 28-29°C. Takrat jo lahko uporabimo.