Toast kruh

Toast se nas uživamo redko, le med novoletnimi prazniki in to zato, ker se odlično poda k bifteku, ki ga oba z Rolandom obožujeva. Kupljeni toast se mi od vseh komercialnih kruhov zdi še najbolj umeten, zato si ga kot ostali kruh pečemo kar doma. Tudi, če hočete prvič speči kruh je toast prava odločitev, saj je priprava izredno enostavna, še posebej pri uporabi stoječega mešalnika, ki opravi vse delo. Kruh se peče v modelu, zato tudi pri obliki nimate kaj zgrešiti. Samo malo potrpežljivi morate biti, a čakanje se vam bo izplačalo, ko boste videli in poskusili rezultat dela. In okus doma narejenega toasta, se ne more primerjati z kupljenim.

Petino klasične bele moke v receptu sem zamenjala s pirino polnozrnato, s čimer okusa kruha ne spremenimo, mu pa dodamo nekaj več beljakovin, mineralov, vlaknin in vitaminov kot sta železo, selen in magnezij. Če imate radi polnozrnate pekovske izdelke, pa lahko v tem receptu brez problema zamenjate pol količine moke z polnozrnato, lahko pa seveda uporabite le belo moko.

Sestavine

  • 400g  mehke pirine (domača, bio) ali pšenične moke (domača, bio)
  • 100 g polnozrnate pirine moke (domača, bio)
  • 1 žlička sladkorja
  • 9g morske soli
  • 8g instant kvasa
  • 100 ml mleka mlačnega
  • 200 ml vode mlačne vode
  • 50g masla
  • jajčni beljak ali nekaj masla za premaz

Priprava

1. V skledi stoječega mešalnika s pritrjenim kavljem za testo zmešamo moko, sladkor, sol, kvas, mleko in vodo. Mešamo pri nizki hitrosti, dokler ne nastane grobo testo.

2. Dodamo polovico zmehčanega masla in nadaljujemo z mešanjem, dokler se popolnoma ne vgradi v testo. Dodamo preostalo maslo in ponovimo postopek.

3. Nadaljujemo z mešanjem testa na nizki/nizko-srednji stopnji, dokler ne dobimo gladkega raztegljivega testa, ki se ne lepi na stene posode.

4. Testo iz mešalnika preložimo na delavno površino in oblikujemo kroglo. Prestavimo ga v globoko posodo in pokrijemo z krpo. Pustite na toplem, da vzhaja 1-2 uri. Testo je pripravljeno, ko se podvoji.

5. Pripravimo podolgovat pekač in ga obložimo z pergamentnim papirjem.  Testo oblikujemo v pravokotnik, veličine pekača in oblikujemo v štruco. Preložimo ga v pekač pokrijemo in pustimo, da testo ponovno vzhaja približno 45 minut. Pečico segrejemo na 175°C.

6. Toast premažemo z jajčnim beljakom ali malo masla. Pekač položimo na sredinsko rešetko pečice in pečemo 35-40 minut. Ko je kruh pečen ga iz pekača preložimo na rešetke za hlajenje. Preden ga narežemo, ga pustimi, da se popolnoma ohladi. Hranimo ga v nepredušni posodi.