Receptu ” Proseni gres s popečeno banano” je dodan še en recept iz tega priljubljenega zdroba, narejenega iz prosene kaše. S prijetnim blagim okusom je proseni zdrob poleg ajdovega, riževega , koruznega in ovsenih zdrobov v treh okusih ,eden od peterice vrst naših gresov, ki naravno ne vsebujejo glutena.
Recept pripravljen izpod rok Barbare Kokelj (več o njej), ki mi s svojimi res okusnimi recepti pridno pomaga pri polnjenju našega bloga z recepti. Res hvala♡
Sestavine za dve osebi:
1 del:
Zvečer zamešaj skupaj (ali vsaj 1 uro pred serviranjem, v tem primeru segrej mleko, saj se sestavine hitreje prepojijo in povežejo).
- 200ml rastlinskega mleka (npr- ovseno)
- 2 čž začimbne mešanice za Kurkuma latte (1 čž kurkume, ½ čž cimeta, ½ čž ingverja, ščep mletih klinčkov)
- 1 JŽ mletih lanenih semen
- ½ čž psyliuma
- 1 jž mletih chia semen
- 1 zrela banana
- ½ čž vanilije (tekoče)
2 del:
- 300ml mleka (rastlinskega ali navadnega)
- 2 JŽ prosenega zdroba
- 1 JŽ (javorjev sirup ali kokosovega sladkorja)
- ščepec soli
- 1 JŽ kokosovega olja
Dodatki:
- 1 čž konopljinih seme
- 1 JŽ kokosov proteinski jogurt /na osebo
Priprava:
- Sestavine iz 1 dela – zblendaj in pusti ob strani.
- V manjši lonec vlij mleko in ga segrej. Pred vretjem dodaj (sestavine – 2 del) zdrob, sol in ob stalnem mešanju kuhaj do zgostitve (nekaj minut – cca 5min). Lahko dodaš še nekaj zdroba, a ne pretiravaj, saj se zgosti, tudi, ko je že kuhan. Tako bosta 2 JŽ dovolj.
- Ko je zdrob skuhan, vmešaj zblendano mešanico (1 del)
- Zdrob prelij v skodelici.
- Dodatki serviranja: Na vsako damo pol popečene banane in oreščke ter postrežemo.
Lahko je servirano kot topel ali hladen obrok – ToGo.
Besedilo recepta in slike:
Barbara Kokelj