Polnozrnate jabolčne kocke z drobljencem in vaniljevo glazuro

Vam je znano, dnevi, ko se vam stalno lušta nekaj sladkega, spraznite že cel sladki predal, pa imate še vedno potrebo po sladkem? Sovražim takšne dneve in zavidam ljudem, ki se jim pri tem nič ne pozna na vagi.😃

Naš sladki predal je v zadnjih letih bolj prazen kot poln. Namerno. Ne kupujem piškotov za goste, ker po navadi izgineje še preden pride prvi obisk.  

Torej, če hočete priti k nam, se prej najavite in spečem kaj dobrega 😉 Drugače se lahko nadejate le kavi, vodi ali čaju.

V vseh mojih receptih res šparam s sladkorjem, dajem ga minimalno, toliko, da sladica uspe, ker sladkor v pecivu nima vedno samo funkcije biti sladek, ( več o tem v blogu, ko najdem čas), eksperimentiram pa tudi s polnovrednimi mokami.

Ker sem mnenja, da OH v naši prehrani mora biti (za duševno zdravje😄) pa, da v dnevih, ko nam res pade cuker, ne praznimo sladkega predala, poskušam ustvariti tudi kakšno zdravo sladico.

Ena od takšnih sladic je ta, ki jo predstavljam danes. Polnovredna in sočna sladica, ki poleg tega, da vsebuje 100% polnozrnato moko, ne vsebuje jajc (za vse vegane😍) in si jo lahko privoščite tudi vsi, ki res pazite na linijo.

Sestavine za biskvit:

  • 240g pirine polnozrnate (domače, bio), kamutove polnozrnate moki (domače, bio) ali pšenične polnozrnate moke(domače, bio)
  • 2 žlički pecilnega praška z vinskim kamnom
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 80g rjavega sladkorja
  • 2 žlički limoninega soka
  • 120ml mleka (klasično ali rastlinsko)
  • 120ml jabolčnega soka(nesladkanega)
  • 1 žlička vanilijeve paste ali ekstrakta
  • ½ žličke cimeta(po želji)
  • 1 jabolko(naribano)

Sestavine za drobljenec:

  • 40g polnozrnate moke
  • 20g rjavega sladkorja
  • ½ žličke cimeta(po želji)
  • 25g mrzlega masla narezanega na majhne kocke

Sestavine za vanilijevo glazuro:

  • 40g sladkorja v prahu
  • 1-2 žlici mleka(rastlinskega ali navadnega)
  • ¼ žličke vaniljeve paste ali ekstrakta

Postopek:

  1. Pečico segrejmo na 170°C.
  2. V posodo damo moko, vinski kamen, sodo bikarbono in sladkor ter dobro premešamo.
  3. Suhim sestavinam dodamo mleko, jabolčni sok, limonin sok in vanilijevo pasto ali ekstrakt, cimet ter s spatulo  mešamo, dokler zmes ne ostane brez delcev moke. Na koncu primešamo jabolko, ki jo naribamo tik, preden jo dodamo masi.
  4. Pekač mer 20×20 centimetrov ali kateri drugi manjši pekač obložimo s peki papirjem. Vanj vlijemo dobljeno zmes in jo damo peč.  
  5. Med peko naredimo drobljenec tako, da damo v skodelico vse sestavine za drobljenec in jih s prsi hitro pregnetemo, le toliko, da se povežejo, vendar maslo še vedno ostane v koščkih.
  6. Po 10 minutah vzameno pecivo iz pečice, na vrh potrosimo drobljenec in pečemo še približno 20 minut. Da je pecivo pečeno, preverimo z zobotrebcem.
  7. Pečeno pečico ohladimo v pakaču. Pripravimo vaniljevo glazuro, tako, da dobro zmešamo sladkor v prahu, mleko in vaniljevo pasto ter jo z žlico prelijemo po ohlajenem pecivu.

Opombe:

Uporabila sem granny smith jabolka, ker so mi najboljša, tako surova kot v pecivu. Ne bo pa nič narobe, če boste vzeli katera druga. Prav tako kot cimet, lahko izpustite tudi vaniljevo glazuro, čeprav samo pecivo ni preveč sladko in glazura paše nanj.