Medenjakovo pecivo

V okusu in vonju po medenjakih je nekaj posebnega, kar takoj spomni na božič, druženje z družino in našimi bližnjimi. Ker so medene sladice moja šibka točka in verjamem, da tudi katerega od vas, sem poleg najboljših klasičnih medenjakov, pripravila še recept za medeno pecivo.

Sladica, ki jo lahko ponudite kot posladek po kosilu in večerji ali jo podarite prijateljem, se odlično poda k skodelici kave ali čaja in poleg klasičnih sestavin vsebuje tudi jabolčno kašo, ki jo naredi izredno sočno. Za na vrh sem dodala še rahlo mascarpone kremo brez rafiniranega sladkorja, ki sem ga zamenjale le z nekaj javorjevega sirupa. Sama sem jo pripravila v podolgovatem pekaču, nič pa ne bo narobe, če se odločite za okrogli tortni ali klasičen pravokotni/kvadratni pekač.

Sestavine za testo:

  • 120g masla
  • 120g rjavega ali kokosovega sladkorja
  • 1 veliko jajce
  • 240g jabolčne kaše
  • 210g pirine ali pšenične mehke moke
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 2 žlički začimb za medenjake
  • ščepec soli

Sestavine za kremo:

  • 200g mascarpone sira
  • 140g sladke smetane
  • 1-2 žlici javorjevega sirupa

Priprava:


1. Pečico segrejemo na 180°C
2. Z ročnim ali stoječim mešalnikom stepemo maslo, sladkor in jajce. Primešamo še jabolčno kašo.
3. Moko, sodo bikarbono, sol in začimbe za medenjake presejemo ter po delih počasi vmešamo masleni masi.
4. Podolgovati pekač mer 23x13cm, obložimo z papirjem za peko, napolnimo z biskvitno maso ter pečemo 50-55 minut oziroma dokler pri preizkusu biskvita z zobotrebcem le ta ni čist.
5. Pecivo pustimo v pekaču, dokler se ne ohladi.
6. Mascarpone, smetano in javorjev irup stepamo na nizki hitrosti, dokler se ne začne gostiti.
7. Povišamo hitrost mešalnika in stepamo dokler ne dobimo čvrste kreme. Pazimo, da kreme ne stepamo predolgo, da se nam ne spremeni v masleno zmes.
8. Pripravljeno kremo premažemo po zgornjem delu peciva.