Medenjaki

Kot za nekatere ni božiča brez potičke, zame ni decembra brez medenjakov. Obožujem okus po cimetu, ingverju, klinčkih, muškatnih oreščkih in vseh ostalih okusih, ki se skrivajo v medenjakih. Nekoč nisem mogla mimo police z Mannerjevimi medenjaki, ne da bi jih vrgla v košarico, še zlasti decembra, ko jih trgovci marketinško postavijo na vsak vogal, da jih res ne moreš zgrešiti. Ker pa zadnja leta izogibam kupljenim keksom, medenjakom in ostalim z E- ji in ostalimi aditivi “obogatenim” hranam, je bila moja želja najti dober recept za medenjake res velika. Po letih iskanja, neštetih receptih, ki so vsebovali ogromno sestavin, terjali počivanje testa in na koncu bili trdi kot kamen, sem pred leti dobila recept za najboljše medenjake. Med, moka, soda bikarbona, rumenjaka + začimbe za medenjake je vse kar pride v ta recept. Ne potrebujem mešalca niti nekega ekstra mešanja testa. In priprava je izjemno hitra. Od začetka priprave, do medenjaka v ustih mine slaba ura, odvisno kako občutljive roke in jezik imate. Več boste izvedeli ob samem opisu recepta. Je pa pri medenjakih tako, da če počivajo kak dan ali dva, so še boljši(bolj mehki), kot sveži iz pečice. Ker naš otrok ni več otrok in smo čisto zadovoljni z klasičnimi okroglimi medenjaki, sem letos po dolgih letih spet uporabila modelčke. Ker nisem talent za risanje po piškotih in je zato moje načelo “manj je več” sem ustvarila medenjake, ki so objavljeni na včerajšnji sliki. Pri okroglih na spodnji sliki sem sem si s čokolado in icingom dala duška. Skratka, upam, da vam bo recept všeč tako, kot je meni.

Sestavine za medenjake:

  • 250g pirine ali pšenične mehke moke
  • 250g medu
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 2 rumenjaka
  • 1-2 žlički začimb za medenjake

Sestavine za icing:

  • 1 beljak
  • 100-120g sladkorja v prahu
  • 1/2 žličke limoninega soka sveže limone

Priprava:

1. Stehtamo med in ga segrejemo skoraj do vretja. Nič ni narobe tudi če zavre.

2. V posodi presejemo moko, sodo bikarbono in začimbe za medenjake.

3. Suhim sestavinam dodamo med (še vroč) in rumenjaka in s spatulo mešamo, dokler niso vidne nobene sledi moke.

4. Ker je testo kar vroče, počakamo nekaj minut, da se ohladi. V tem času segrejemo pečico na 180 °C.

5. Oblikujemo kroglice. Meni so idealne teže 15g. Ponavadi nekaj koščke testa stehtam in oblikujem krogce, ostale naredim po občutku, da so potem nekje tako veliki kot začetni, ki sem jih naredila s pomočjo vage. Pečemo jih okrog 15 minut. Pazimo, da jih ne prepečemo. Ko dobijo rahlo rjavkasto barvo je peke dovolj. Vzamemo jih iz pečice in jih pustimo nekaj minut na pekaču. Za oblikovanje medenjakov z modelčki mora testo počivati nekaj ur. Idealno je, da ga pustimo čez noč v hladilniku. Testo razvaljamo na 3-5mm in z modelčki oblikujemo piškote. Pečemo okrog 5 minut oziroma dokler ne postanejo rahlo rjave barve.

6. Icing pripravimo taki, da z električnim mešalnikom z nizko hitrostjo stepemo beljak, dodamo sladkor in limonin sok ter na najvišji hitrosti mešamo, dokler ne dobimo svetleče penaste mase. Porišemo medenjake s pomočjo vrečk za pisanje in risanje z icingom

Opomba:

Sama večkrat v receptu 20g medu zamenjam z melaso, kar medenjakom rahlo spremeni barvo in okus. Ena masa je dovolj le za pokušino, za naprej pa obvezno dvojna masa😀.