Malinine kocke z rjavim maslom in belo čokolado

Rjavo maslo (buerre noisette) je klasični dodatek v francoski kuhinji in je nekaj tako dobrega, da je pri nas konstantno v uporabi.😊 Čeprav je priprava tega gurmanskega dodatka dokaj enostavna, mora biti za uporabo predvsem pri sladicah maslo ohlajeno, tako, da je najbolje, da ga pripravimo dan prej, preden ga uporabimo.

Navadnemu maslu lahko z segrevanjem v manj kot 10 minutah močno izboljšamo okus. To med kuhanjem dobi karamelizirano barvo ter okus in vonj po oreščkih. Uporablja se za obogatenje okusa, tako pri sladicah(pecivu, keksih, mafinih), kot tudi za preliv po mesu, testeninah in zelenjavi.

Prav to maslo tokratnim malininim kockam z belo čokolado doda še poseben oreščkast okus. Z dodatkom sveže mlete moke iz oluščenega ovsa, ki vsebuje veliko selena, magnezija, cinka in vitamina D, pa klasični moki, katere gluten pripomore k obliki peciva, dodamo še polnovreden okus.

Sestavine:

  • 3 jajca
  • 120g rjavega sladkorja
  • 80g + 1 žlica pirine mehke bele moke (domače, bio) ali pšenične mehke moke (domače, bio)
  • 70g ovsene moke (domače, bio)
  • ½ vinskega kamna(pecilnega praška)
  • 60ml mleka
  • 60ml rjavega masla ( za pripravo potrebujemo 80g navadnega masla)
  • 60g bele čokolade( belih čokoladnih kapljic)
  • 180g malin (svežih ali zamrznjenih)
  • 40g stopljene bele čokolade (belih čokoladnih kapljic)

Priprava:

1. Rjavo maslo pripravimo tako, da v ponev z debelejšim dnom narežemo kocke navadnega masla, ki ga na zmernem ognju segrevamo, dokler se ne stopi in maslo dobi lepo rjavo barvo, Maslo moramo ves čas mešati in paziti, da se nam ne zažge. Ko dobi lepo rjavo barvo, začne prijetno dišati po oreščkih in se na dnu dela usedlina, ga odstavimo. Maslo precedimo in pred uporabo ohladimo. Lahko ga pripravimo že dan prej.

2. Pečico segrejemo na 180°C. Maline damo v posodo. Posipamo jih z žlico moke in narahlo premešamo.

3. Preostalo moko, vinski kamen in sol zmešamo in presejemo. Iz jajc in sladkorja stepemo penasto zmes, ki ji dodamo mleko, rjavo maslo in na koncu počasi še moko z vinskim kamnom. Zmesi narahlo primešamo maline in na koščke narezane 60g bele čokolade ali čokoladnih kapljic. Nekaj koščkov čokolade in malin pustimo za na vrh.

3. Zmes vlijemo v kvadratni pekač (20x20cm) in po vrhu razporedimo preostanek čokoladnih kock in malin.  Damo v pečico in pečemo 20-30 min oziroma dokler pecivo ne dobi zlate rjave barve. Naredimo preizkus z zobotrebcem,

4. Pecivo ohladimo in na koncu okrasimo z raztopljeno belo čokolado. Narežemo na 12 oziroma 16 kock.

Opombe

Pecivo hranimo v zapri posodi v hladilniku od 3-5 dni ali v zamrzovalniku do enega meseca.

Rjavo masla lahko pripravimo prej tudi večjo količino in zamrznemo, najboljše kar v modelčkih za led.

Namesto malin lahko uporabite tudi drugo drobno jagodičevje; borovnice, robide, ribez…