Limonino borovničeve kocke

Če me kdorkoli hoče podkupiti, naj tega prosim ne dela s sadnim pecivom, razen, če je borovničevo. Seveda velja to le za pecivo, pri svežem sadju nisem tako izbirčna, So pa borovnice vsekakor moj “top sadež” in jih obožujem v vseh oblikah; sveže, zamrznjene, v kefirju ali v enostavni domači marmeladi. To še zdaleč ne pomeni, da se med mojimi recepti na strani ne bodo znašli tudi recepti z drugim sadjem ampak ti so namenjeni družinskim članom, prijateljem ali pa strankam v trgovini in seveda vam kot ideja, da posladkate svoje bližnje in seveda sebe. 🙂

Sestavine za testo:

  • 225g masla(zmehčano)
  • 225g sladkorja (kokosov sladkor)
  • 4 velika jajca (sobna temperatura)
  • 150g moke (pirina bela mehka – domača, bio ali pšenična bela mehka – domača, bio)
  • 90g polnozrnate moke( kamutove – domača, bio ali pirine – domača, bio)
  • 1 čajno žličko vinskega kamna (pecilni prašek)
  • 1 čajno žliičko vanilijevega extrakta
  • 30ml mleka (sobna temperatura)

Limonino borovničev nadev:

300g borovnic, svežih ali zamrznjenih
sok ene limone
1 žlica sladkorja
1 žlico chia semen zmešanih z 2 žlicama vode

Ledena glazura:

100g masla(zmehčano)
200g kremnega sira (sobna temperatura)
2 žlički limoninega soka
lupina ene limone
150g sladkorja

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 160°C.
  2. V večjo posodo damo zmehčano maslo, sladkor, jajca, moko, vinski kamen, vanilijev ekstrat in mleko.
  3. Sestavine mešamo z ročnim mešalnikom, dokler ne dobimo enakomernega biskvitnega testa.
  4. Testo damo v pekač mere 20x25cm in pečemo 35 do 40min.
  5. Borovnice damo v kozico, dodamo sok limone, sladkor ter kuhamo nekaj minut da se borovnice raspustijo. V mlačno zmes damo chia semena, ki smo jih prej zmešali z vodo in pustili nekaj minut da so nabreknile.
  6. Pečeno testo ohladimo. Z ročajem kuhalnice v biskvitu naredimo luknje in ga premažemo z borovnicami.

Priprava ledene glazure

  1. V posodo damo  maslo, kremni sir, limonin sok in sladkor. Mešamo z mešalnikom, dokler ne dobimo enakomerne kreme. Kremo premažemo po borovnicah in damo sladico počivat v hladilnik za najmanj dve uri.
  2. Ohlajeno narežemo na kocke in postrežemo.

Opombe:

Če nimate chia semen, jih lahko zamenjate z koruznim škrobom, tako da ga le dodate k borovnicam, preden jih malo pokuhate.

Namesto navadnega sladkorja lahko uporabite kokosov sladkor, pecivo bo nekoliko temnejše, struktura peciva bo ostala enaka.

Moko lahko prilagodite svojim željam, lahko uporabite samo belo mehko ali dodate polnozrnato moko, kot je zapisano v receptu. Sama sem uporabila pirino belo mehko in kamutovo polnozrnato moko.