Tortica z gozdnini sadeži in drobljencem

Ta sočna tortica z gozdnimi sadeži, povrhu pa še s krispi hrustljavim drobljencem in narezanimi mandeljni je kot nalašč za malico ali sladico. Če jo boste ponudili gostom, pa imejte pri roki recept, ker bodo ti zagotovo zahtevali, da jim ga izdate.

 

 

Sestavine za testo:

  • 230g bele mehke moke, pirina (bio, domača) ali pšenična(bio, domača)
  • 1 ½ žličke vinskega kamna* (ali pecilni prašek)
  • ¼ žličke sode bikarbone
  • 150g masla (sobna temperatura)
  • 160g sladkorja v prahu
  • 3 jajca(sobna temperatura)
  • 150g kisle smetane (polnomastne*)
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta

 

Sestavine za drobljenec:

  • 50g bele mehke moke pirina (bio, domača) ali pšenična(bio, domača)
  • 50g rjavega sladkorje
  • ¼ žličke cimeta (po želji)
  • 50g stopljenega masla*

In še za na vrh torte:

  • 250g gozdnih sadežev
  • 85g narezanih mandeljnov
  • sladkor v prahu za posip

 

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180°C. Okrogli model za torte, premera 25cm premažemo z maslom in dno obložimo z peki papirjem.
  2. Za pripravo drobljenca z vilico zmešamo moko, sladkor in cimet ter na koncu dodamo stopljeno maslo.*
  3. V posodi zmešamo vse suhe sestavine za testo, razen sladkorja, torej moko, vinski kamen, sodo bikarbono in sol. Da bo testo še bolj rahlo, zmes presejemo.
  4. Posebej z mešalnikom na najvišji stopnji stepemo maslo in sladkor, da dobimo gladko penasto zmes (nekje 2 minuti).
  5. Dodamo jajca, kislo smetano in vanilijev ekstrakt in na srednji hitrosti mešamo, dokler se vse sestavine dobro ne povežejo.
  6. Maso damo v pekač in po njem razporedimo gozdne sadeže, potrosimo z drobljencem in na koncu posujemo še narezane mandeljne.
  7. Pečemo približno 40 minut. Da je tortica pečena, preverimo tako, da v sredino pičimo zobotrebec, ki mora biti, ko ga potegnemo iz torte suh.
  8. Preden torto postrežemo jo ohladimo. Gozdnih sadežev posebej ne sladkamo, zato pa sam vrh tortice posipamo z mletim sladkorjem.

0pombe

Vinski kamen namesto pecilnega praška. Osebno skoraj v vsakem pecivu občutim poseben okus po pecilnem prašku, zato vedno namesto pecilnega, uporabljam vinski kamen. Uporaba pecilnega praška je stvar okusa, je pa za samo obliko torte vseeno, katero vzhajalno sredstvo uporabite.

Kisla smetana naj bo polnomastna, jo pa lahko zamenjate s kremastim grškim jogurtom, kar je boljša alternativa kot kisla smetana z manj maščobe.

Če ste kdaj delali drobljenec (tistega z jajci), ste ga delali z hladnim maslom. Pri tem drobljencu se uporabi stopljeno maslo, da se vse sestavine lepo povežejo. Drobljenec se naredi pred začetkom priprave torte in do uporabe se maslo toliko strdi, da ga lahko na vrh torte drobite. Tortico lahko v hladilniku hranite do 5 dni.