Ovsene sladice v kozarcu

Za vse ki sledite naši spletni strani izdelkov in receptov je znano, koliko poudarka dajemo ovsu, ki velja za najbolj zdravo žitarico. Večina oves pozna le v obliki ovsenih kosmičev, pri nas pa ga dobite tudi v drugih oblikah, kot moko, ovseno kašo, škotsko ovseno kašo oziroma kašo mleto na škotski način, po novem pa vam lahko ponudimo tudi ovseni zdrob.

Ovseni zdrob je odlična alternativa klasičnemu pšeničnemu zdrobu za pripravo otroške kašice, čokolina. Za razliko od pšeničnega zdroba, ovseni zdrob naravno ne vsebuje glutena, ima več proteinov in manj ogljikovih hidratov.

Ni pa ovseni zdrob dober le kot otroška hrana, iz njega lahko pripravimo tudi odlične zdrave sladice v kozarcu.

Osnovni recept za pripravo ovsenega zdroba

Sestavine:

  • 250ml mleka (rastlinsko ali klasično)
  • 40g ovsenega zdroba
  • ščepec soli
  • žlička sladila (sladkor, med, javorjev sirup…)

Mleko segrejemo, dodamo ovseni zdrob in sol ter ob stalnem mešanju kuhamo nekaj minut. Na koncu dodamo sladilo.

Borovničev ovseni kozarec

  • ovseni zdrob iz osnovnega recepta
  • 50g svežih ali zamrznjenih borovnic
  • pol žličke medu

Borovnice segrejemo na ognju in dodamo med. Polovico nadeva vmešam v pripravljeni zdrob in ga damo v stekleni kozarec. Ostalo polovico uporabimo kot toping na vrhu sladice. Borovničev kozarec lahko postrežemo toplega ali pa ga ohladimo v hladilniku.

Biscoff ovseni kozarec

  • ovseni zdrob iz osnovnega recepta, kateremu smo po želji primešali pol žličke kakava
  • 1/2 žlice kokosovega olja (8g)
  • 1 žlica kakava (8g)
  • 1 žlica medu (10g)
  • 2 biscoff zdrobljena piškota

Ovseni zdrob z kakavom, ki ga lahko tudi izpustimo damo v kozarec. V mikrovalovni pečici segrejemo kokosovo olje z kakavom in žličko medu. Zmes damo na vrh sladice in jo ohladimo v hladilniku. Preden sladico postrežemo, jo potrosimo z zdrobljenimi biscoff piškoti.

Snickers ovseni kozarec

  • ovseni zdrob iz osnovnega recepta
  • 1 žlica kakava (8g)
  • 1 žlica medu (10g)
  • 1 žlica vode ali mleka (15ml)

Ovseni zdrob iz osnovnega recepta damo v kozarec. Zmešamo kakav, med in vodo(mleko) ter zmes segrejemo na ognju ali v mikrovalovni pečici. Zmes polijemo po zdrobu in potrosimo z arašidi.