Malinovi piškoti

Ko pomislim na božične piškote, so kot prvi v mojem spominu vaniljevi rogljiči ali “očke” ter krhki piškoti, ki smo jim s pomočjo modelčkov razrezali v različne oblike, torej klasika, ki sva jih z mamo pekli doma, ko sem bila še otrok. Dodatki so bili kvečjemu orehi, čokolada in marmelada, pozneje tudi živilska barva. Ne spomnim pa se piškotov, ki bi dobili barvo s pomočjo pravega sadja.

Po pravici povedano sem bila skeptična, kako bodo uspeli tile malinovi piškoti. Barva testa je bila obetavna, prav taka, kot sem si želela. Potrebno ga je bilo še poskusiti. In okus je bil tako kot sama barva božanski, z izrazitim malinovim okusom, ki je bil v kombinacijo z maslom in moko prava poslastica. Torej testo je bilo pripravljeno za peko, saj za razliko od ostalih piškotov ne rabi počivanja na hladnem.

24 večjih ali okrog 30 manjših piškotov.

Sestavine:

  • 260 zamrznjenih malin
  • 300g masla narezanega na kocke
  • 200g sladkorja
  • 440g mehke pirine ( domača, bio) ali pšenične moke (domača, bio)
  • 2 žlički pecilnega – vinski kamen
  • ščepec soli
  • 120g čokoladnih kapljic

Priprava:

1. Pečico segrejemo na 180°C
2. Zamrznjene maline damo za 45-60 s v mikrovalovno pečico.
3. V posodo damo kocke mrzlega masla in sladkor ter ju z mešalcem za stepanje, na najvišji stopnji stepamo 2 do 3 minuti.
4. Masi primešamo odtaljene maline ( z vso tekočino) in mešamo 1-2 minuti.
4. Dodamo sol in moko, ki smo jo prej dobro zmešali z vinskim kamnom.
5. S spatulo primešamo čokoladne kapljice.
6. V kolikor želimo večje piškote, jih oblikujemo z žlico/zajemalko za sladoled, za manjše uporabimo navadno žlico.
7. Piškote položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
8. Pečemo jih v ogreti pečici 8-10 minut, manjše malo manj (opombe)
9. Ko jih vzamemo iz pečice jih pustimo še nekaj minut na pekaču.

Opombe:

V tem receptu se odnesejo le zamrznjene maline. Ko jih odtalimo v mikrovalovni ne odlivamo tekočine, ki jo spustijo med odtaljanjem.

Piškote ne pečemo predolgo. Ko jih vzamemo iz pečice, morajo biti še vedno mehki.

V zaprti posodi jih hranimo do enega tedna, v zamrzovalniku en mesec.