Limonini piškoti z belo čokolado

Ti rahli limonini piškoti so narejeni le iz nekaj sestavin, ki pa jih, da dobimo res fine piškote pripravimo na nekoliko poseben način. Za posebej svež okus po limonah je uporaba svežih limon obvezna. Za limonino lupino uporabimo bio limone in pazimo, da naribamo le rumeno plast, brez bele, da se izognemo grenkemu priokusu.

Za razliko od ostalih piškotov sem v tem receptu namesto kristalnega sladkorja uporabila sladkor v prahu, pri čemer so piškoti še bolj rahli. Maslo in sladkor mešamo toliko časa, da postane homogeno, jajce na nizki hitrosti primešamo le toliko, da se združi z maso. Pomembno je, da moko primešamo s spatulo, plastično lopatico in s tem preprečimo, da bi dobili pretrde piškote.

Namesto klasične limonine glazure sem uporabila belo čokolado, ki odlično izpopolni limonin okus.

Sestavine:

  • 185g masla (zmehčanega)
  • 150g sladkorja v prahu
  • 1 rumenjak
  • 1 žlička vaniljevega extrakta
  • 240g moke pirine mehke(domačabio) ali pšenične mehke moke (domačabio)
  • 1 žlica naribane limonine lupine
  • 2 žlici limoninega soka sveže limone
  • ščepec soli
  • 100g bele čokolade
  • 1-2 žlici sladke smetane (tekoče)

Priprava:

1. V posodo za mešanje damo zmehčano maslo in sladkor in na srednji hitrosti mešamo 2 minuti. Dodamo jajčni rumenjak, vaniljo, limonino lupino in sok ter sol. Zmešamo toliko, da se sestavine vmešajo v testo. Dodamo moko in jo le s pomočjo spatule zamešamo v pripravljeno zmes.

2. Testo zavijemo v prozorno folijo in v hladilniku hranimo najmanj 1 uro.

3. Medtem segrejemo pečico na 170°C. Pekač obložimo s papirjem za peko. Testo razvaljamo in z modelčkom ali kozarcem izrežemo piškote.

5. Položimo jih na pekač in pečemo 10-13 minut oziroma dokler robovi ne začnejo dobivati rahlo rjavo barvo.

6. Zmešamo sestavine za glazuro in jo s pomočjo žlice ali vrečke nanesemo na piškote.