Sočni jabolčni mafini z bučnim posipom

Z jesenjo so povezani manj prijetne pojavi (vsaj zame 😊); krajši dnevi, nižje temperature, dež… Po drugi strani pa je jesen zelo lepa, še posebej, ko se listi dreves obarvajo v najlepšo paleto rjavo – oranžnih odtenkov, ko se peče koruza, dozorijo jesenski plodovi, grozdje, kostanj, hruške, jabolka. Slednje so nepogrešljive v mnogih sladicah, zavitkih (retaših), prekmurski gibanici, piti, odlično pa se odnesejo tudi v mafinih.

Pripravljeni so iz polnozrnate moke, sočnih jabolk, rjavega sladkorja, z dodanim ščepcem cimeta ter na vrhu posuti z hrustljavi bučni semeni. In če ste bili kadarkoli razočarani zaradi suhih mafinov, vas ti zagotovo ne bodo razočarali. Prav tako lepo kot izgledajo in dišijo, pa so tudi okusni.

Sestavine:

  • 2 veliki jabolki (ali 3 majhne), naribane ali narezane na manjše koščke
  • 115g masla
  • 180g rjavega sladkorja
  • 165ml mleka(mandeljnova)
  • 1 veliko jajce
  • 1 čajna žlička kisa
  • 300g pirine polnozrnate moke (domača, bio) ali kamutove polnozrnate moke (bio, domača)
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 1 žlička cimeta
  • 50g bučnih semen
  • ščepec soli

jabolčni mafini z bučnimi semeni

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180°C.
  2. Standardni model za mafine premažemo z maslom ali obložimo z modelčki za mafine.
  3. V posodi penasto zmešamo maslo in sladkor.
  4. Dodamo mleko, jajca, sol in kis ter zmes dobro premešamo.
  5. Moki primešamo sodo bikarbono, ki jo z spatulo počasi primešamo k že pripravljeni masi. Na koncu dodamo še na kocke narezana ali ribana jabolka.
  6. Testo damo v model za mafine ter potresemo z bučnimi semeni.
  7. Model za mafine postavimo v pečico in pečemo 20- 25 minut.
  8. Mafine pustimo v modelu še 5 min, potem jih prestavimo na mrežo, dokler se popolnoma ne ohladijo.

Opombe:

Čeprav se pri nas poje največ Granny Smith jabolk, pa so za sladice predvsem peciva, ki se pečejo, najboljša jonagold jabolka.

Mafini si dobri s katerokoli polnozrnato moko. Namesto pirine lahko uporabite rženo , pšenično ali kamutovo polnozrnato moko, lahko pa moko mešate z belo mehko moko v razmerju 50:50 ali mafine naredite samo z belo moko.

V hladilniku ostanejo dobri do 5 dni. Če bodo zdržali, pa je drugo vprašanje, pri nas ponavadi hladilnika sploh ne vidijo 😊