Najboljša domača granola

Granola je ena od jedi, brez katere si težko predstavlam dan. Z dodatkom kefirja, borovnic ali robid, je to moja klasična malica, ki se je ne naveličam že kar nekaj let.

Domača granola je vsekakor nekaj povsem drugega, kot tista, ki jo najdemo v trgovini. Poskusila sem skoraj vse, kaj je najti na trgovskih policah, pa niso bile niti približno tako dobre kot “homemade” Izredno enostavna za pripravo, brez rafiniranega sladkorja je domača granola z peko vred, končana v manj kot uri. Je rahlo žvečljiva in hrustljava hkrati in ko iz pečice zadiši po popečenih oreščkih….😋😊

Poleg ovsenih kosmičih ter oreščkov, sem ji dodala še ajdovo kašo, sončnična in bučna semena ter sezam in čeprav sem imela v osnovi namen dodati še čokoladne kapljice, ki se dodajo, ko je granola že pečena, jih nisem, ker je bil okus že brez njih božanski. Velik plus gre granoli, ker ko čokoholik zavrne čokolado, mora biti jed res odlična.😊

Sestavine:

Priprava:

1. Pečico segrejmo na 175 °C.

2. V veliki skledi zmešamo ovesene kosmiče, ajdovo kašo, sončnična semena, bučna semena in sezam. Oreščke grobo sesekljamo in jih dodamo mešanici.

3. V majhni ponvi na nizkem ognju stopimo kokosovo olje. Dodamo med ali javorjev sirup in sol. Mešamo dokler se vse sestavine ne raztopijo.

4. Zmes vlijemo v pekač v katerega smo predhodno dali papir za peko. Na tekočo zmes enakomerno razporedimo zmešane suhe sestavine jih zmešamo in z lopatko pritisnemo ob dno pekača.

5. Pečemo 15-20 minut. Granolo odstranimo iz pečice, dobro premešamo in damo nazaj v pečico, da se peče še 10-15 minut. Mešamo vsake 3-4 minute, dokler se granola ne popeče in zadiši. Da granola ne bo osmojena je najbolje da poskusimo oreščke, ki se pečejo najdlje. Ti morajo dišati in biti lepo popečeni.

6. Granolo pustimo v pekaču, da se ohladi in strdi. Ohlajeno raztrgamo na koščke željene veličine.

Opombe

Kot prej omenjeno, se granoli ob koncu, ko se ohladi, lahko doda še čokolado, suho ali liofilizirano sadje.

Odnese se kot odličen zajtrk, večerja ali hitro kosilo. Ponudimo jo z mlekom, kefirjem, grškim ali navadnim jogurtom, skuto in svežim ali zamrznjenim sadjem.

Namesto ovsenih kosmičev lahko uporabite tudi druge kosmiče; ajdove, pirine, ječmenove, pšenične, ržene ali riževe kosmiče.

Granolo hranimo v zaprti posodi do enega meseca.