Češnje so prvi sadež v sezoni, zato jih moramo karseda izkoristiti, pa ne le tako, da jih jemo sproti pobrane iz drevesa, ampak, da iz njih naredimo tudi okusne sladice. Ena od izredno osvežujočih in enostavnih za pripravo je češnjev drobljenec. Postrežemo ga nekoliko ohlajega, vendar še vedno toplega z dodatkom vanilijevega sladoleda.
Sestavine za drobljenec:
- 60g pirine mehke moke (bio, domača)
- 60g pirine polnozrnate moke (bio, domača)
- 80g ovsenih kosmičev
- 150g rjavega sladkorja
- 150g mandeljnovega masla (klasično maslo)
- ½ žlička vinskega kamna (pecilni prašek)
- ½ čajne žličke cimeta
- Ščepec soli
- 80g narezanih oreščkov po želji(mandeljni, orehi, indijski oreščki….)
Sestavine za češnjev nadev:
- 700g češenj (izkoščeničene polovičke)
- 70g rjavega sladkorja (kokosovega sladkorja, eritrola, javorjevega sirupa…)
- 30g škroba ali 2 žlici chia semen
- 3 žličke limoninega soka (sveže iztisnjena limona)
- ½ žličke vanilijevega ekstrakta
Priprava:
- Vse sestavine za drobljenec damo v srednjo veliko posodo in mešamo s prsti ali vilicami, dokler ne dobimo enakomernega testa. Pokrijemo ga s folijo in damo za 20 minut v hladilnik.
- Pečico segrejemo na 170 °C.
- Izkoščičene češnje damo v ponev, dodamo sladkor in škrob, limonin sok, ekstrakt vanilije in na hitro prekuhamo.
- Češnje damo v okrogli (premer 23cm ) ali kvadratni pekač obsega približno 46cm.
- Po vrhu češenj zdrobimo testo in damo v ogreto pečico.
- Pečemo 30 do 35 minut oziroma dokler drobljenec ne dobi zlato rjave barve.
- Češnjev drobljenec nekoliko ohladimo(10-15 min). Postrežemo ga še toplega z kepico vanilijevega sladoleda.
Opombe
V kolikor se izogibate sladkorju, ga lahko pri češnjah izpustite ali zamenjate z javorjevim sirupom ali eritrolom.
Češnjev nadev lahko zgostimo z škrobom ali chia semeni. Če boste uporabili v receptu chia semena, morate segrete češnje nekoliko ohladiti, preden dodate chia semena. Preden daste češnjev nadev v pekač, počakate 15 minut, da semena v nadevu nabreknejo in nato nadaljujte z pripravo češnjevega drobljenca.
V receptu so dodani klasični ovseni kosmiči in moka pol bela pirina in pol pirina polnozrata. Kombinacijo lahko spremenite tako, da vzamete vso moko belo ali samo polnozrnato, ovsene kosmiče pa lahko zamenjate z drugimi kosmiči. Pri nas jih imamo na izbiro kar sedem različnih vrst.(bio kosmiči)